15 uhapšeno zbog prevare u osiguranju

U nastavku akcije u suzbijanju korupcije, pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su na teritoriji Zrenjanina i Novog Sada 15 osoba, zbog osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih dela – prevara u osiguranju, primanje i davanje mita i zloupotreba službenog položaja, saopšteno je danas iz MUP-a.
Pripadnici Uprave kriminalističke policije, Uprave saobraćajne policije i Policijske uprave u Zrenjaninu u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom iz Zrenjanina uhapsili su službenike saobraćajne policije PU Zrenjanin Zorana Milovanovića (33), Vladimira Beronju (28), Željka Despotovića (41) i Zorana Simića (41). Uhapšeni su i Bojan Milosavljev (32), Zoran Adamov (42), Duško Tesla (40) Predrag Čarkić (48), Ljubomir Mrkajić (39) svi iz Zrenjanina , kao i Nebojša Stojanović (38) iz Lazareva, Mile Nikolić (41) iz Botoša, Veselinka Tesla iz (38) iz Kaća, Ranko Popović (39) iz Banatskog Despotovca.

Slobode su lišeni i policijski službenik MUP-a Srbije, Odred žandarmerije u Novom Sadu Darko Polovina (28), i medicinska sestra opšte bolnice „Đorđe Jovanović” u Zrenjaninu Radojka Ivanović (49) iz Aradca, a krivičnom prijavom biće obuhvaćen i Jovan Sekulić (28) iz Zrenjanina koji je u bekstvu.

Osumnjičeni su, u periodu od 2009. do 2011. godine, na području Zrenjanina i Novog Sada, više puta po prethodnom dogovoru namerno izazivali saobraćajne nezgode, pronalazivši učesnike istih, za šta su im davali po 100 evra, nakon čega su prijavljivali lažne telesne povrede, kako bi naplatili nematerijalnu štetu od osiguravajućih kuća, a dobijen novac od isplate šteta delili između sebe.

Policijskim službenicima su plaćali 1.000 evra za izvršene uviđaje i napravljene zapisnike o saobraćajnim nezgodama, a medicinskoj radnici je u više navrata plaćano po 100 evra da pribavi potrebnu medicinsku dokumentaciju.

Osumnjičeni su na ovaj način pribavili sebi imovinsku korist u iznosu više od 200.000 evra, a na štetu osiguravajućih kuća „Dunav”, „DDOR”, „Delta đenerali ”, „Milenijum”, „AS”, „Takovo”, „Unika” i „AMS osiguranje”.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu u zakonskom roku, biti privedeni istražnom sudiji Višeg suda u Zrenjaninu, a policija će nastaviti rad na rasvetljavanju svih okolnosti na ovom slučaju, navedeno je u saopštenju.

Pokušavaju da prevare osiguranje

Više pokušaja lažiranja štete u osiguranju. Ekstremno velik broj odštetnih zahteva zbog povreda

DOK neki građani muku muče da naplate osiguranu sumu, najčešće od onih osiguravajućih kuća koje su otišle u stečaj, postoje i oni drugi, koji prevarom pokušavaju da zarade. Vara se, najčešće, kod osiguranja motornih vozila, jer je bilo koji drugi vid osiguranja u Srbiji daleko manje zastupljen.

– Pojavom i produbljivanjem globalne ekonomske krize, procenat pokušaja prevara uvećan je u odnosu na prethodne godine. Takav trend nije zabeležen samo u našoj zemlji, već u čitavoj Evropi i svetu – kaže Veselin Danilovac, pridruženi član Izvršnog odbora, odgovoran za preventivu, štete i sprečavanje prevara u osiguranju “Delta Đenerali osiguranja”.

KOPIJA U SLUČAJU prijave krađe vozila, po proceduri se ključevi od vozila koje je dostavio osiguranik odmah šalju na ekspertizu, da se utvrdi da li je ključ od vozila kopiran, a ako jeste, kada i na koji način. Ekspertiza se obavlja u inostranstvu, i rade je nezavisni veštaci – objašnjava Veselin Danilovac.

Na našem tržištu najzastupljenije su prevare u auto osiguranju.

Indikatori prevare su: nesaglasna oštećenja na vozilima koja su učestvovala u nezgodi, zatim štetnik popravlja vozilo pre prijave štete oštećenog, tako da se ne može raditi poređenje; saobraćajna nezgoda na sporednim putevima noću i bez prisustva svedoka; stara vozila u generalno lošem stanju; zapisnik s priznanjem krivice potpisuju oba učesnika u saobraćajnoj nezgodi, i istovremeno se podnosi odštetni zahtev u dve osiguravajuće kuće…

– Ovde se mora spomenuti i ekstremno velik broj prijavljenih šteta na licima u centralnom delu Vojvodine.- To su uglavnom odštetni zahtevi u vezi s trzajnim povredama vrata nakon saobraćajne nezgode. Sa ovim problemom suočava se čitava industrija osiguranja u Srbiji godinama unazad, jer se u toj regiji vrši odliv velikog dela sredstava namenjenih za naknadu šteta u domenu obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti.

Be the first to comment

Leave a Reply