Svi obveznici na jednom mestu

Poreska uprava Srbije predstavila je Jedinstven registar poreskih obveznika, koji će omogućiti da se na jednom mestu nađu podaci o svim poreskim zaduženjima 4,5 miliona poreskih obveznika

Taj registar će biti od velike koristi ne samo Poreskoj upravi i poreskim obveznicima, već i svim državnim službama – istakao je direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević.
On je rekao da će tokom 2010. godine biti omogućeno da poreski obveznici elektronskim putem prijavljuju porez, prate stanje na svom poreskom računu i dobiju potvrde o izmirenim obavezama.
Jedinstven registar poreskih obveznika trebalo bi iduće godine da bude povezan sa registrom policije, Republičkog geodetskog zavoda i lokalnih samouprava. To će obezbediti sprečavanje utaje poreza, pogotovo praćenjem povezanih lica i unakrsnom proverom imovine i prihoda građana.
Građani koji su poreski obveznici, a takvih je oko 3,5 miliona, moraće da dobiju potvrde za elektronska plaćanja, koje za sada izdaju Privredna komora Srbije i PTT Srbija.
Očekivanja su, prema rečima Radosavljevića, da u 2011. godini počne primena centralnog registra državne uprave što će pojednostaviti, ubrzati administrativne postupke, kao i sniziti njihove troškove.
Uvođenje takvog registra je jedan od uslova za priključenje Srbije Evropskoj uniji.

Be the first to comment

Leave a Reply