ALIJANC: ZEMLJA BEZ STRUJE 2012. ZBOG OLUJE NA SUNCU

Preti opasnost da naša planeta zbog jakih oluja na Suncu ostane bez električne energije. Gubici bi iznosili preko bilion dolara, tvrdi osiguravajuća kuća Alijanc!

Zamislite Zemlju u totalnom mraku!
Predstojeći ciklus snažnih olujnih aktivnosti na Suncu mogao bi da ošteti električne transformatore širom sveta, zbog čega bi veliki delovi planete mesecima bili bez struje!

To je saopštila nemačka osiguravajuća kuća „Alijanc“ navodeći da je reč o ozbiljnoj pretnji osetljivoj energetskoj infrastrukturi širom sveta. U saopštenju „Alijanca“ navodi se da bi visokorizična solarna oluja mogla da izazove nestanak električne energije i ekonomske gubitke od preko bilion dolara, a da je najpesimističniji scenario još gori.

Velika eksplozija na površini naše zvezde mogla bi da oslobodi milijarde tona vrelog gasa pri brzini od 1.600.000 kilometara na sat, a kad bi taj gas pogodio magnetno polje Zemlje, pokrenuo bi veliku solarnu oluju.

– Kad zamislite da delovi zemalja ili kontinenata nedeljama ili čak mesecima ne bi imali struju… To je ozbiljna stvar. Trenutno nijedan satelit nije dovoljno blizu Sunca da bi dao upozorenje u roku dužem od sat pre nego što do oluje dođe – objasnio je stručnjak za solarnu fiziku sa britanskog univerziteta Lankaster Džim Vajld.

On kaže da bi modernizacija satelita koja bi ljudima na Zemlji dala više vremena da se pripreme za opasnost koštala oko milijardu dolara.

Vajld nije optimista:
– U ovom trenutku nam sledi loš vremenski period u svemiru. Sunce prolazi kroz jedanaestogodišnji ciklus normalne aktivnosti, a sledeći period snažnih solarnih aktivnosti očekuje se 2012. i 2013. godine!

I državna bezbednost razmatra problem!

Problem leži u tome što je veoma teško predvideti kada će se desiti ozbiljni solarni događaji. Isto tako, kratak vremenski rok koji sateliti imaju za otkrivanje poremećaja takođe predstavlja smetnju u prevenciji štete nastale od solarnih oluja. Koliko je stvar ozbiljna, govori i činjenica da su ovim problemom počeli da se bave ne samo stručnjaci iz osiguravajućeg sektora već i institucije zadužene za državnu bezbednost.

Be the first to comment

Leave a Reply