Bankari podržavaju veći limit za zaduživanje građana

Predstavnici banaka u Srbiji pozdravili su najavljene mere za povećanje limita za zaduživanje građana i istakli da bi one trebalo da dovedu do rasta broja kredita u domaćoj valuti i promene strukture postojećih kreditnih zaduženja u korist kredita u dinarima.
Kako je kazao član Izvršnog odbora Rajfajzen banke Svetozar Šijačić, nova rešenja idu u pravcu povećanja mogućnosti za zaduživanje građana i to, pre svega, onih koji imaju primanja i obaveze po osnovu kredita, jemstava i lizinga u istoj valuti.
– Samo oni građani koji imaju primanja indeksirana u valuti u kojoj im je pretežni deo obaveza, imaće mogućnost za dodatno zaduživanje, odnosno za njih se odnos zbira obaveza po kreditima, aktiviranim jemstvima i lizingu i mesečne zarade povećava sa sadašnjih 30 odsto na 40 odsto, odnosno, ako koriste i stambeni kredit, sa sadašnjih 50 na čak 60 odsto – kazao je Šijačić.
On je rekao da se na ovaj način izbegavaju do sada veoma prisutni kursni rizici za građane, što je dobro i što će stimulisati banke da i postojeće kredite građanima preindeksiraju u valutu u kojoj primaju zaradu.
– Očigledno je da efekat ove mere neće biti ekstremno zaduživanje građana, nego se pre svega može okvalifikovati kao oprezno popuštanje veoma restriktivne politike za odobravanje kredita stanovništvu – istakao je Šijačić i dodao da, što se tiče stambenih kredita, oni će i dalje ostati indeksirani u stranoj valuti usled nedostatka referentnih kamatnih stopa na duge rokove u domaćoj valuti, te će svi oni koji koriste ove kredite, zbog njihove veličine ostati uskraćeni za ovu mogućnost daljeg povećanja sopstvene zaduženosti.
– Deo relaksacije sigurno će doći i usled izmene formule za izračunavanje kreditne sposobnosti, odnosno, ovim rešenjem su iz zbira mesečnih obaveza isključene obaveze za pozajmice po tekućim računima koje su ranije uzimane kao pet odsto od odobrenog limita – objasnio je Šijačić i dodao da ostaje još otvorenih pitanja kako će se primena novog rešenja pratiti i kontrolisati, kao i kako će biti obuhvaćena u Kreditnom birou.
Direktor Direkcije za komercijalne poslove u Sektoru za poslovanje sa stanovništvom Unikredit banke Nikola Vuletić rekao je da bi najavljena mera mogla pozitivno da utiče na povećanje tražnje za kreditima u domaćoj valuti, odnosno povećanje kupovne moći građana.
– Važno je istaći da prilikom uzimanja kredita građani treba da vode računa do koje granice mogu da se zaduže, uzimajući u obzir njihove redovne mesečne obaveze i realne mogućnosti – kazao je on.

Be the first to comment

Leave a Reply