Banke među gubitašima

JEDINO su bankari i osiguravači proteklih godina bili profitabilni. Ali, kriza nije ni njih zaobišla, pa se ne mogu pohvaliti rezultatima iz prošle godine. Ceo finansijski sektor, posle višegodišnjeg rasta profita, u 2011. beleži gubitak od čak 4,1 milijardu dinara.


– Glavni nosioci gubitaka celog sektora su Agrobanka sa negativnim rezultatom od 29,4 milijarde dinara i Fond za razvoj Republike Srbije, sa godišnjim gubitkom od 3,8 milijardi dinara – kaže Ružica Stamenković, registrator Registra finansijskih izveštaja i podataka o bonitetu pri APR.

Da nije ova dva gubitaša, rezultati celog sektora bili bi “u plusu” 29,2 milijarde dinara. Takođe, kada bi se iz svih završnih računa izuzeo rezultat Agrobanke koja je s kraja prošle godine pod prinudnom upravom, bankarski sektor bio bi “u plusu” 27,4 milijarde dinara. Interesantno je da se u finansijskom sektoru beleži pad zaposlenosti, dok su četiri državna fonda za devet odsto uvećala broj svojih zaposlenika.

Uz porast zaposlenosti, ovi fondovi: Fond za razvoj RS, Fond za finansiranje povećanja zaposlenosti u privredno nedovoljno razvijenim i izrazito emigracionim područjima, Fond federacije za kreditiranje bržeg razvoja privredno nedovoljno razvijenih republika i autonomnih pokrajina i Fond za razvoj AP Vojvodina, lane su zabeležili zbirni gubitak od 3,7 milijardi dinara. S obzirom na to da je samo Fond za razvoj zabeležio gubitak od 3,8 milijardi dinara, jasno je da su ostali godinu završili pozitivno.

– Fondovi su iskazali skoro pet puta veće ukupne prihode u odnosu na prethodnu godinu, kao i sedam puta veće ukupne rashode, što je za posledicu imalo negativan neto rezultat – objašnjava Ružica Stamenković.

NEĆE DA KREDITIRAJU

SAM bankarski sektor u Srbiji prošle godine zabeležio je gubitak od oko dve milijarde dinara, zbog ogromnog iskazanog gubitka Agrobanke. Od ukupno 33 banke, koliko ih posluje na srpskom tržištu, dobit je ostvarila 21.

– Banke su protekle godine za 2,4 odsto smanjile sumu za kreditiranje privrede, a istovremeno su za devet odsto povećale iznos sredstava koje su uložile u hartije od vrednosti – navodi Ružica Stamenković.

U PLUSU

POZITIVNE rezultate, na ukupnom niovu, iskazali su sektor osiguranja, iako im je dobit na nivou tek trećine dobiti iz 2010. godine, kao i brokersko-dilerska društva i društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima.

Be the first to comment

Leave a Reply