Biznis forum: Rano za slavlje, još jurimo 1989.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović otvorio je „Kopaonik biznis forum”, pozivajući kompanije da donacijama pomognu ugrožene od poplava.

– Pozivam vas da svojim donacijama pomognete u saniranju svih šteta, a Savez ekonomista Srbije i „Kopaonik biznis forum” će se svojom donacijom, takođe, pridružiti – rekao je Vlahović.

On je kazao da su strane investicije u Srbiju u 2015. bile na rekordnom nivou u poslednje tri godine i da su iznosile 1,75 milijardu evra. On je pohvalio Vladu na hrabrim reformskim merama koje je preduzela u prethodnom periodu, a koje su dovele do smanjivanja fiskalnog deficita, sređivanja javnih finansija i štednje, kao i privrednog rasta.

– U godinama dobre konjunkture, cilj da investicije dostignu 21 odsto bruto domaćeg proizvoda je dostižan, a jedne godine su bile čak 30 odsto – rekao je Vlahović.

On je kazao da bi trebalo restrukturirati javna preduzeća i većinu ih privatizovati, odnosno naći partnera svuda gde je to moguće.

– Treba čestitati Vladi što su preduzete politički skupe, teške i nepopularne mere, veliki deo posla ostaje za 2016. i 2017. i uprkos uštedama koje su postignute smanjivanjem plata i penzija i povećanom buyetskom naplatom, javni dug je nastavio da raste, ali to je bilo i očekivano. Da bi se zaustavio, potrebne su dodatne uštede – naglasio je Vlahović.

Kopaonik biznis forum 2016 - Miodrag KosticSelektor „Kopaonik biznis-foruma” Dragan Đuričin kaže da su rezultati u 2015. dobri, ali da nema razloga za slavlje jer ima još dosta da se uradi na putu reformi. On je dodao da Srbija još nije dostigla nivo BDP-a koji je imala 1989. godine. Srbija još ima neprilagođenu privredu i dosta kasni u odnosu na EU, a razlog je, po njegovim rečima, nerazumevanje globalnih trendova od devedesetih godina prošlog veka. On je rekao da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti razvoju industrijskih politika, koje su osnov podizanja prozivodnje i konkurentnosti.

– Sektori s konkurentnskim prednostima su svakako energija, transport i logistika, drvo i nameštaj, kao i metaloprerađivačka industrija – kazao je Đuričin.

On je istakao da je „veliko ohrabrenje za reformatore ICT sektor, prerada organske hrane i zdravstveni turizam”.

Đuričin je kazao da je izvoz ICT sektora Srbije, po nekim podacima, 300 do 500 miliona evra godišnje i da je njegova procena da je taj izvoz i mnogo veći.

– Reforme koje se sprovode efektivno već 17 meseci daju dobre rezultate i predstavljaju dobitnu kombinaciju za sve – izjavio je ministar finansija Dušan Vujović. – Sprovođenje reformi predstavlja takozvanu dobitnu kombinaciju za sve – „vin-vin”. Odustajanje od reformi nije moguće bez velikih troškova za sve, osim možda nekih izuzetnih malih grupa neradnika, muvatora i ostalih… Ne postoji povratak na socijalizam, na rente i deficite koje ne možemo da izdržimo.

On je rekao da se nastoji na tome da se zaustavi rast dugova, da se oni ove i naredne godine prelome, da se do 2018. godine eliminiše deficit i dug svede na razumnu meru, odnosno na održiv nivo.

– Mi smo paralelno s kontrolisanjem rashoda radili sve da unapredimo poslovno okruženje i posle godinu i po deficit je smanjen 2,9 odsto. To je impresivan rezultat – rekao je ministar finansija.

Skup organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora, u partnerstvu s kompanijom „Masterkard”, a pod pokroviteljstvom predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

foto: Tanjug