Bonusi menadžerima AIG-a na udaru kritika

Sekretar za finansije Timoti Gajtner kaže da su bonusi koji se isplaćuju menadžerima osiguravajuće grupacije AIG sramotni i traži od Kongresa da odobri kaznenu tarifu kojom bi se nadoknadio deo tog novca.

Čelnici osiguravajuće kompanije AIG, koja je preživela finansijsku krizu zahvaljujući izdašnoj pomoći vlade, trebalo bi da dobiju bonuse u vrednosti od 100 miliona dolara. Mnogi Amerikanci, uključujući i članove Kongresa, gnevno reaguju na tu vest, mada se čini da je sve legalno.

Kritičari kažu da se slučaj AIG-a svodi na to da se novac oduzme od poreskih obveznika da bi se prelio u novčanike službenika ove kompanije.

„AIG i dalje duguje više milijardi dolara poreskim obveznicima,“ kaže Metju Lukas Miler, analitičar TV mreže „Blumberg“

Nakon što je spasen paketom od 100 milijardi dolara AIG sada deli bonuse menadžerima u ukupnom iznosu od 100 miliona dolara.“

„Sada pokušavamo da povratimo što više para od pomoći koju su dobili. Potpuno sam svestan gnevne reakcije na bonuse,” ukazujeKenet Fajnberg, zvaničnik Obamine administracije.

Vodeći republikanski član senatskog odbora za finansije izdao je saopštenje u kome tvrdi da je Obamina administracija nadmudrena i da pregovori iza zatvorenih vrata samo jačaju sumnju u to da će poreski obveznici ikada dobiti svoj novac nazad.

Bonusi bi trebalo da budu podeljeni u odseku AIG-a za finansijske proizvode – istom koji je skoro doveo do njenog kolapsa. AIG, medjutim, tvrdi da ima ugovorne obaveze prema zaposlenima još iz 2007.

„To su ugovori koji imaju snagu zakona,“ kaže Kenet Fajnberg.

Možda je ironično da bi AIG, u slučaju da ne isplati bonuse, mogao da košta poreske obveznike još više.

„Bonusi koji se isplaćuju službenicima AIG-a imaju za cilj da ih zadrže kako bi održali kompaniju u dobrom stanju i pomogli joj da se oslobodi manje uspešnih jedinica, kako ne bi imala još veće gubitke,“ ističe Metju Lukas Miler iz „Blumberga“.

AIG je apelovao na službenike da se dobvorovoljno odreknu 10 do 20 odsto svojih bonusa, ali su neki od njih zapretili da će se obratiti sudovima. Ugovori koji obavezuju kompaniju da isplati bonuse ističu u martu.

Be the first to comment

Leave a Reply