Ceo Balkan pod “Triglavom”

Slovenačko osiguranje, koje drži četvrtinu tržišta u severno istocnoj Evropi, završilo je preuzimanje u Crnoj Gori i ulazi u Albaniju.
Najveća osiguravajuća grupacija u regionu, slovenački “Triglav” postao je vlasnik oko 92 odsto kapitala crnogorskog “Lovćen osiguranja” i potpisala pismo o nameri strateškog povezivanja sa albanskim osiguravajućim društvom “Albsig”. Na taj način ova grupa ostvarila je i nastavila najavljenu strategiju širenja i jačanje pozicije lidera osiguranja i van granica bivše Jugoslavije.

Ovim potezom “Triglav” potvrđuje da je biznis osiguranja oduvek, pa i u uslovima krize, bio profitabilna delatnost. U toku prošle godine ova grupa je sakupila ukupno oko milijardu evra premija u svih osam zemalja gde posluje – Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji, Češkoj i Slovačkoj. Od toga je 85 odsto ostvareno na tržištu Slovenije, a 25 odsto na ostalim tržištima. Kako “Triglav grupa” na teritoriji Balkana i SIE Evrope zauzima oko četvrtine celog tržišnog udela, teško da će ga i jedna osiguravajuća kompanija iz regiona uskoro dostići. Drugi po veličini regionalni igrač i lider na hrvatskom tržištu “Kroacija osiguranje”, koje van matice posluje u Beogradu, Prištini, Skoplju i Bosni i Hercegovini ima nekoliko desetina puta manu premiju, dok najveći srpski osiguravač “Dunav osiguranje” za sada posluje kroz “Kosig Dunav” samo u Republici Srpskoj, a u planu je širenje na gradove u celoj BiH.

U Srbiji, “Triglav” je većinski vlasnik društva “Triglav Kopaonik”, koji će ove godine promeniti naziv u “Triglav osiguranje”. Prošle godine društvo u Srbiji ostvarilo je premiju od oko 1,8 milijardi dinara, što predstavlja rast od oko 3,5 odsto u odnosu na isti period 2008. godine. U toku ove godine Slovenci će uložiti više od dva miliona evra u osnivanje posebnog društva koje će se baviti životnim osiguranjem, a ta vrsta osiguranja u 2009 učestvovala je sa 2,5 odsto u ukupnom portfelju Triglava.

Ovogodišnje investicije “Triglav” je započeo sa “Lovćen osiguranjem”, jer sa njim, po rečima Matjaža Rakoveca predsednika Uprave “Triglav grupe”, imaju velike planove. Najveća mogućnost, po njegovoj proceni, jeste to što je prosek premija u Sloveniji 990 evra po stanovniku, u Evropi je ovaj prosek više od 2.000, a u Crnoj Gori 95 evra. Završetkom ekonomske i finansijske krize i u Crnoj Gori naći će se tržište koje će sigurno biti interesantno za osiguravanje, smatra Rakovec.

Vlada Crne Gore, državni fondovi i Zavod za zapošljavanje prodali su za oko šest miliona evra nešto više od 41 odsto akcija u “Lovćen osiguranju”, “Triglavu”, pošto je i do sada bio suvlasnik najveće crnogorske osiguravajuće kuće, a transakcija će, kako je najavljeno, biti realizovana do kraja januara. U isto vreme, osiguravač iz Ljubljane krenuo je da preuzima i albanski “Albsig” potpisujući pismo namere strateškog povezivanja, čime su se društva dogovorila oko uslova i elemenata dalje poslovne saradnje s postupnim povezivanjem.

Iako je primarna delatnost grupe osiguravajući biznis i on nosi oko 80 odsto prihoda, “Triglav” se bavi upravljanjem imovinom i bankarstvom, ima većinski udeo u slovenačkoj A banci i upravlja fondovima DZU “Triglav” i “Triglav naložbe”.

Dokapitalizacija društava

Prethodne dve godine “Triglav grupa” je izvršila dokapitalizaciju svih svojih društva sa prostora bivše SFRJ, dok neke društva zbog velikih gubitaka opet treba dokapitalizovati. “Triglav osiguranje” u Hrvatskoj je dokapitalizovano sa 8,8 miliona evra, “Triglav Kopaonik osiguranje” iz Srbije sa 1,8 miliona, a srpski “Triglav penzioni” fond sa 0,2 miliona.
“Triglav Krajina Kopaonik” iz Republike Srpske primio je na ime dokapitalizacije 4,4 miliona evra, dok je “Triglavova” firma u Federaciji BIH – “Triglav BiH osiguranje” ostala bez učešća u dokapitalizaciji. Makedonski “Triglav Vardar” je u to ime dobio 2,2 miliona evra.
U drugoj polovini prošle godine Nadzorni odbor je odobrio novu dokapitalizaciju društva u Hrvatskoj od 9,3 miliona evra jer je 2008. ova kompanija imala gubitak od 6,5 miliona evra.
U toku prošle godine izabran je i novi predsednik Uprave “Triglav grupe” – Matjaž Rakovec, koji je zamenio smenjenog predsednik Uprave Andreja Kociča koji je na toj funkciji bio od 2005. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply