Dačić protiv privatizacije “Dunav osiguranja”

Vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da je protiv privatizacije jedine domaće osiguravajuće kuće “Dunav osiguranja” i poručio međunarodnim finansijskim institucijama, pre svega MMF-u, da se ne mešaju u očuvanje nacionalnih interesa

“Ogromna je greška da finansijsko tržište prepustimo stranim investitorima, želja za profitom, koji se iznosi iz zemlje, ne može da bude dobra za Srbiju. Država mora da pokaže svoju snagu i ja javno govorim da je moja želja da MMF više ne bude u Srbiji”, rekao je Dačić i dodao da nema ništa protiv departizacije, ali da država “mora da ima odgovornost”.”Moramo da vodimo naše nacionalne interese, a ne da nam kreditori govore da rasprodamo svoje kompanije”, dodao je on.

Insistirajući na važnoj ulozi uspešnih domaćih osiguravajućih kuća, vicepremijer je tokom izlaganja na regionalnoj konferenciji “Razvoj tržišta osiguranja u jugoistočnoj Evropi” naglasio da treba uskladiti njihovo poslovanje sa direktivama EU i unaprediti efikasnost njihovog poslovanja.

“Na osnovu zakona iz protekle decenije izvršena je privatizacija od koje je jedna trećina poništena, radnici su ostali bez posla, firme zatvorene, a država oštećena jer nije dobila nikakve prihode”, rekao je Dačić.

Kako je naglasio, sada je tendencija da se u društvenu svojinu vraća veliki broj preduzeća, uz podsećanje da je interes Srbije da pored banaka u državnoj svojini ima i osiguravajuću kuću.

Ističući da su sve države koje su same sprovele svoje reforme među najrazvijenijima, on je rekao da to što Srbija želi da uđe u EU “nije naša slabost nego snaga” koja podrazumeva očuvanje državnih interesa.

“Nama je interes da evropske vrednosti i direktive primenimo ukoliko su dobre, bez obzira na to u kojem smo statusu prema EU, kako bismo unapredili život svojih građana i napravili sistem koji bi podrazumevao povoljnije uslove za običnog čoveka i zaštitu njegove imovine”, zaključio je Dačić.

Be the first to comment

Leave a Reply