DDOR Novi Sad i Zadružni savez Vojvodine promovišu osiguranja u oblasti poljoprivrede

Protokol o saradnji DDOR-a i ZSV potpisan prošle godine, realizovan je u praksi serijom susreta sa poljoprivrednicima i predstvaljanjem mogućnosti za konkretno podizanje udela osigurane poljoprivredne proizvodnje u agraru, ali i povećanja svesti o neophodnosti osiguranja.
Saradnja je nastavljena i u ovoj godini, a radni skup sa poljoprivrednicima u Subotici održan danas u DDOR-ovom Poslovno edukativnom centru na Paliću.
Na skupovima ovog tipa održanim u Šidu (Moroviću), Zrenjaninu, na Paliću i u Novom Sadu, zaključeno je da se udeo osigurane proizvodnje u oblasti poljoprivrede kod nas mora podići bar na otprilike 30 odsto (za razliku od sadašnjih nepunih 10%). Neki od poljoprivrednih proizvođača iskazali su čak stav da se zalažu za to, da se osiguranje osnovnih useva učini zakonom obaveznim uslovom za dobijanje subvencija od države.
zadruzni-savez-vojvodinePredstavnici DDOR-a govorili su o detaljima osnovnog i dopunskog osiguranja u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, i prižali osnovne informacije o osiguranju života, imovine i motornih vozila. Veliki broj proizvođača bio je zainteresovan za osiguranje mehanizacije od lomova i kvarova.
Činjenica je da se osiguranjem useva i plodova postiže zaštita poljoprivrednih kultura od mnogobrojnih opasnosti kojima su izložene u toku godine. Osiguranje poljoprivrednih useva i životinja u Srbiji uglavnom koriste profesionalni poljoprivredni proizvođači i poljoprivredne kompanije. Razlozi za ovako mali procenat su u neinformisanosti poljoprivrednih proizvođača o prednostima koje pruža osiguranje, ali i u slabo razvijenoj poljoprivrednoj proizvodnji koju zbog malih ulaganja i malih prinosa nije isplativo osiguravati. Ovakve promocije doprinose upravo tome – boljoj informisanosti ciljane javnosti.