Delta Generali – Osiguranje poljoprivrede od klimatskih promena

U organizaciji kompanije Delta Generali Osiguranje održana je konferencija za novinare posvećena klimatskim promenama i različitim rešenjima koja mogu ublažiti posledice koje katastrofalne nepogode imaju na poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji.

Globalne klimatske promene realnost su savremene civilizacije. Srbijia se sve češće suočava sa katastrofalnim nepogodama koje su posledica ovakvih promena, a koje izazivaju velike materijalne gubitke, posebno u poljoprivrednoj proizvodnji. Osiguravajuća industrija učinila je važan korak u cilju zaštite od posledica ovakvih događaja, ponudivši proizvode koji su potrebni tržištu i domaćim poljoprivrednicima. Država je učinila proizvode dostupnijim dajući subvencije za premiju osiguranja. Zbog  toga i poljoprivrednici, kao i svi drugi građani, treba da preduzmu individualne akcije za zaštitu svoje imovine i proizvodnje – zaključak je sa današnje konferecnije.

Na konferenciji su učestvovali: Milan Dacić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, Petar Spasov, načelnik Agrometeorološkog odeljenja RHMZS, Reto J. Schneider, direktor Property & Specialty kompanije Swiss Re, Sava Bogičević, direktor Tehničke direkcije za neživotna osiguranja Delta Generali Osiguranja i Miloš Milovanović, pomoćnik ministra trgovine, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije.

Petar Spasov, načelnik Agrometereološkog odeljenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, predstavio je analizu i ocenu uslova za razvoj poljoprivrednih kultura na osnovu istorijskih i aktuelnih meteoroloških podataka. Iznoseći procenu uticaja očekivanih klimatskih promena na poljoprivredu u Srbiji, ukazao je i na klimatske promene na globalnom nivou, istovremeno pojašnjavajući ulogu osiguranja i njegovu neophodnost.

Reto J. Schneider direktor Property & Specialty Swiss Re, vodeće svetske reosiguravajuće kompanije, govorio je o globalnim klimatskim trendovima, rastu ekonomskih gubitaka koje izazivaju katastrofalne nepogode i novim proizvodima osiguranja od posledica rizika prekomernih padavina i suše koje je razvilo Delta Generali Osiguranje u saradnji sa ovom renomiranom kompanijom.

Delta Generali Osiguranje jedina je osiguravajuća kuća u zemlji i regionu koja je ponudila proizvode osguranja koji omogućavaju finansijsku zaštitu useva od posledica dugih perioda bez kiše ili enormno velikih količina padavina u kratkom vremenskom periodu, za koje se smatra da će biti dominantni rizici u narednom periodu.

”S obzirom na sve učestalije pojave prekomernih padavina, koje su posebno prošle godine pogodile našu zemlju, razvili smo proizvod osiguranja koji odgovara na potrebu poljoprivrednih proizvođača da se zaštite od posledica ovakvh pojava. Osiguranjem se mogu zaštiti semenske i merkantilne ratarske kulture: pšenica, ječam, ovas, raž, uljana repica, soja, kukuruz, šećerna repa i suncokret. Kao što smo najavili prošle godine, kada smo predstavili osiguranje od suše, proširili smo osigurano pokriće, tako da je sada pored merkantilnog i semenskog kukuruza od posledica ovog rizika moguće osigurati i soju i šećernu repu.  Ova osiguranja mogu se zaključiti od momenta nicanja do 1. maja, osim kod osiguranja soje od suše, gde je rok 1. jun tekuće godine”, istakao je Sava Bogičević, direktor Tehničke direkcije za neživotna osiguranja, Delta Generali Osiguranja.

Miloš Milovanović, pomoćnik ministra trgovine, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, govorio je o subvencionisanju premije osiguranja kao jednoj od mera koju sprovodi Vlada Srbije kako bi pomogla poljoprivredu i pružila podršku i sigurnost poljoprivrednicima.

Be the first to comment

Leave a Reply