Dinkićeva smena neće dovesti do velikih pomeranja na finansijskom tržištu

Nakon smene ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića neće se desiti velika pomeranja na finansijskom tržištu, izjavio je glavni broker brokersko – dilerske kuće “Sinteza invest grup” Nenad Gujaničić.

Beogradska berza

On procenjuje da bi posle najave premijera Cvetkovića da će pokrenuti postupak za smenu ministra Dinkića investitori mogli da budu suzdržani od trgovanja na Beogradskoj berzi, ali ne očekuje velika pomeranja. Izuzev ukoliko ne dođe do pada vlade, što bi, po njemu, moglo negativno da se odrazi na berzanske indekse.
Prema njegovim rečima, strani investitori su bili veoma aktivni na berzi u prva dva meseca ove godine i indeks najlikvidnijih akcija BELEX 15 je porastao za skoro 20 procenata, tako da se može reći da je ovo najbolji početak na berzi još od 2007. godine.

“Retko ko je očekivao ovako dobar start, ali može se desiti i da nevezano za političke promene dođe do hlađenja tržišta. Ali, ponavljam da ukoliko dođe do neke velike kolebljivosti, veoma je izvesno da će to uticati na kretanje akcija”, ističe Gujaničić.

Podsećajući da investitori, bilo portfolio koji trguju hartijama od vrednosti na Beogradskoj berzi ili investitori koji ulažu u realni sektor vole predvidivost i pravila koja se unapred znaju, Gujaničić je rekao da berza počiva na učešću stranih investitora koji su dominantni po pitanju prometa.

“U slučaju da se oni suzdrže od kupovine akcija – berza će da stagnira ili da pada, a u slučaju da strani investitori počnu da prodaju svoje akcije kao što je bio slučaj u drugoj polovini 2008. godine i u prvoj polovini 2009. godine, onda će doći do drastičnog pada vrednosti”, rekao je on.
Kada je reč o Beogradskoj berzi, on naglašava da treba imati u vidu da naše tržište kapitala nije tako značajno kao što je Njujorška berza u globalnim okvirima ili Frankfurtska berza za Evropsku uniju ili za Nemačku.
“Kroz domaće tržište kapitala ne protiču glavni tokovi kapitala u našoj zemlji i u tom smislu može se desiti da sve ove odluke prođu mimo njega, odnosno da se ne registruju neke drastične promene”, ocenjuje Gujaničić.

Be the first to comment

Leave a Reply