Dobit Erste banke porasla 17 odsto

Erste banka je u 2009. Ostvarila dobit od 391,3 miliona dinara, 17 odsto veću nego godinu dana ranije, saopštila je ta banka, članica austrijske Erste grupe.
Ukupna aktiva Erste banke Novi Sad na kraju 2009. bila je 52 milijarde dinara, 5,7 odsto veća nego poslednjeg dana 2008. godine. U saopštenju o poslovnim rezultatima Erste banke navodi se i da su u prethodnoj godini depoziti pravnih lica porasli pet procenata a depoziti stanovništva gotovo 44 odsto na godišnjem nivou.
Ukupni bruto plasmani Erste banke stanovništvu u poređenju sa krajem 2008. povećani su šest odsto a bruto plasmani u segmentu poslovanja s privredom 20 procenata, što čini bruto kredite klijentima 12 odsto većim.
Erste banka je prošle godine takodje ojačala poziciju na sektoru kartica i krajem 2009. broj kreditnih i debitnih kartica bio je gotovo 15 procenata veći nego godinu dana ranije i dostigao je 245 hiljada.
U 2010. godini Erste banka očekuje nastavak pozitivnih trendova i namerava da se i dalje drži poslovnih principa koji podrazumevaju stalno poboljšanje usluga klijentima, unapređivanje organizacije i efikasnosti, kao i razvijenu politiku upravljanja rizicima.
Erste banka u Srbiji je članica Erste grupe koja je, pored Austrije, prisutna i u Češkoj, Slovačkoj, Madjarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji i Ukrajini. Čitava grupa je prošle godine, uprkos rastu troškova rizika od 92 odsto, ostvarila neto dobit od 903,4 miliona evra.

Be the first to comment

Leave a Reply