Dogovor osiguravajućih kuća i Vlade o otkupu evro obveznica vrednih 200 mil EUR

Generalni direktor “Delta Generali” osiguranja Nebojša Divljan izjavio je da je industrija životnog osiguranja u Srbiji blizu sporazuma sa Vladom Srbije o otkupu dugoročnih državnih obveznica u evrima, u vrednosti od 200 mil EUR.

– Životno osiguranje je jedan od oblika štednje i pre nego što se pristupi spoljnom zaduživanju i pokrivanju razvojnih potreba iz prodaje državne imovine treba iskoristiti još neke potencijale – ocenio je Divljan.

Državni sekretar u Ministarstvu finasija Slobodan Ilić najavio je početkom prošle sedmice da bi vlada u narednih nekoliko sedmica trebalo da donese odluku o emitovanju dugoročnih državnih obveznica u evrima u vrednosti 200 mil EUR, na 15 godina i sa fiksnom kamatnom stopom od 5,9%. Ilić je istakao da će te obveznice biti usmerene ka industriji životnog osiguranja, pošto te kompanije imaju obaveze u evrima i prikupljaju polise životnog osiguranja u toj valuti.

Ilić je naglasio da osiguravajuće kuće neće odmah kupiti obveznice za čitavu sumu, već sukscesivno do kraja 2011, ali da aranžman sa industrijom životnog osiguranja predviđa garancije da će osiguravajuće kuće kupiti svih 200 mil EUR obveznica.

Be the first to comment

Leave a Reply