Dozvole za rad Sogas osiguranja očekuju se u junu

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kazao je danas agenciji Beta da u junu očekuje dobijanje dozvole za rad osiguravajuće kuće Sogas Srbija, koju će osnovati zajedno sa ruskim Gaspromom.

Bajatović je istakao da je Komisija za zaštitu konkurencije dala odobrenje za osnivanje nove osiguravajuće kompanije i da će za desetak dana biti upućen zahtev za dozvolu za rad i Narodnoj banci Srbije.

U toku je priprema dokumentacije za podnošenje zahteva za dozvolu, a istovremeno se završavaju i predugovori oko reosiguranja, informacionih tehnologija i budućih aktivnosti nove osiguravajuće kuće, kazao je Bajatović i dodao da je to obiman posao.

Bajatović je kazao da će osnivački kapital nove osiguravajuće kuće biti šest miliona evra, od čega će 2,9 miliona evra izdvojiti Srbijagas, a preostalih 3,1 milion ruska strana koja će biti vlasnik 51 odsto Sogasa.

Srbijagas i Gasprom su 24. marta potpisali ugovor o osnivanju zajedničke osiguravajuće kompanije Sogas. Bajatović je tom prilikom izrazio očekivanje da će do kraja aprila biti prikupljene sve  dozvole za osnivanje Sogas osiguranja u Srbiji.

Na srpskom tržištu trenutno posluje 26 društava za osiguranje, od kojih je 19 u većinskom stranom vlasništvu. Prema podacima NBS, društva za osiguranje su u 2010. godini u Srbiji ostvarila ukupnu premiju od 536 miliona evra.

Be the first to comment

Leave a Reply