Dunav osiguranje kupuje Kosovsko-metohijsku banku

Državna kompanija Dunav osiguranje dobila je saglasnost Agencije za osiguranje depozita i Narodne banke Srbije (NBS) da kupi upravljački paket od 850.000 akcija Kosovsko-metohijske banke za 8,5 miliona evra.Kako se navodi u saopštenju, preuzimanje Kosovsko-metohijske banke iz Zvečana početak je realizacije dugoročne strategije Dunav osiguranja modernizacije prodajne mreže i povezivanja sa bankarskim proizvodima.
– Zajednička prodajna mreža osiguranja i banke omogućiće smanjenje troškova prodaje kroz optimizaciju broja zaposlenih i drugih resursa, u osiguranju i u banci – navodi se u saopštenju Dunav osiguranja.
Kako su ocenili, uključenje banke u porodicu zavisnih preduzeća kompanije Dunav osiguranje obezbediće efikasnije upravljanje kapitalom, poboljšanje likvidnosti i sigurnosti ulaganja, kao i podizanje nivoa profitabilnosti poslovanja.
Prema podacima Beogradske berze, Kosovsko-metohijska banka izdala je novu emisiju 850.000 akcija, prodajne vrednosti od 1.050 dinara po komadu, da bi dostigla propisani zakonski cenzus kapitala potreban za rad banke.
Krajem marta ove godine, prema podacima sa sajta NBS, kapital banke bio je 2,2 miliona evra, što je bilo za 7,8 miliona evra ispod propisanog zakonskog cenzusa.
Pre nove emisije Kosovsko-metohijska banka imala je 208.720 akcija, a cena u trgovanju na Beogradskoj berzi 11. maja iznosila je 1.000 dinara.

Be the first to comment

Leave a Reply