Evro realno 150 dinara

Po oceni stručnjaka Instituta za tržišna istraživanja, realna vrednost srpske valute je 150 dinara, a građane i mimo rasta evra očekuje pad kupovne moći.  Poslovna klima u Srbiji je krajem decembra 2009. godine bila nepovoljna, a njene osobine rastuća nelikvidnost i sve izraženija neizvesnost kursa dinara, saopštio je IZIT.

Direktor IZIT-a Miloje Kanjevac i saradnik tog instituta Saša Đogović su  ocenili da tokom 2010. godine treba očekivati dalji pad kupovne moći stanovništva jer ne postoje nikakvi privredni potencijali koji bi pozitivno uticali na dinamiku zarada.
Krnjevac je rekao da je realna vrednost evra 150 dinara, a na pitanje kako doći do tolikog kursa i kako bi se to odrazilo na standard građana, on je kazao da postoji više načina od postepenog pomeranja kursa do devalvacije.
Za to je, prema njegovim rečima, potrebno otpuštanje u državnoj administraciji koja je jedan od najvećih problema Srbije. Đogović je kazao da Narodna banka Srbije treba da dozvoli fleksibilniji kurs i da smanji intervencije da bi kurs brže rastao.
On je, govoreći o Privremenom trgovinskom sporazumu sa Evropskom unijom, kazao da je dobro što postoji taj ugovor, ali da Vlada mora da povuče reformske poteze, te da je jedna od mogućnosti da subvencionira strateške grane i stvori povoljan ambijent. Đogović je kazao da taj sporazum ništa ne znači ako Srbija nema šta da proizvede i izveze. “Imamo formu i sada treba iskoristiti sve potencijale”, dodao je on.

Be the first to comment

Leave a Reply