Evru tek predstoje prava iskušenja

Trgovci finansijskim derivatima upozoravaju da će potonuće evra na devetomesečni minimum biti nastavljeno, čak i ako lideri Evropske unije spasu Grčku. Kamate na kratkoročne kredite u evrima na terminskom tržištu su u odnosu na zajmove u dolarima najjeftinije od septembra. Ovomesečni kolaps te razlike od 50 odsto govori da investitori smatraju da će Evropska centralna banka zadržati svoju ključnu kamatnu stopu na rekordno niskom nivou od jedan odsto.
ECB će tima žrtvovati jačanje evra kako bi se sprečilo preveliko kresanje budžetskog deficita u ekonomijama zone evra, opterećenim velikim dugovima. “Agresivno fiskalno pooštravanje u Grčkoj, Španiji i Portugaliji bi verovatno ponovo gurnulo njihove ekonomije u recesiju, što zahteva labaviju monetarnu politiku”, kaže direktor za kursnu strategiju u kompaniji “Barkliz” u Londonu Dejvid Vu.
U odnosu izmedju dve najaktivnije ugovarane valute – dolara i evra – došlo je do preokreta. Evro je u poslednja tri kvartala 2009. bolje stajao od dolara prema 15 velikih valuta koje prati Blumberg, ali je od početka ove godine izgubio 5,2 odsto vrednosti u odnosu na dolar. Zajednička evropska valuta je krajem prošle sedmice skliznula na 1,3444 dolara , na najnižu vrednost od maja prošle godine.
Budžetska kriza u Grčkoj podstiče špekulacije da bi se region evra mogao raspasti. Strateg u “Sosijete ženeralu” Albert Edvards smatra da bi fiskalna neravnoteža u toj zemlji mogla dovesti do propasti zone evra, a profesor Univerziteta Harvard Martin Feldstejn takodje ocenjuje da ta monetarna unija “ne funkcioniše”.
Ekonomista Robert Mandel sa Univerziteta Kolumbija, koji je 1999. dobio Nobelovu nagradu za istraživanje koje je doprinelo formiranju zone evra, izjavio je da Italija, opterećena drugim po visini dugom u tom regionu, predstavlja “najveću pretnju” ekonomskom rastu u EU.
Ta četvrta po veličini ekonomija u Uniji oslabila je 0,2 odsto u četvrtom kvartalu, a njen dug bi ove godine mogao narasti na 117 odsto bruto domaćeg proizvoda, što bi bio drugi najveći dug u EU, posle grčkog, saopštila je Evropska komisija.

Be the first to comment

Leave a Reply