Fabris: Kraj evra značio bi i nestanak Evropske unije

 Kraj eura značio bi i kraj Evropske unije (EU) jer bi zauvijek bio završen san o daljem jačanju integracije evropskih zemalja, smatra glavni ekonomista Centralne banke Crne Gore (CBCG), Nikola Fabris, prenosi crnogorska novinska agencija MINA.

“To bi značilo i ogromne troškove za zemlje eurozone, jer bi se velike količina eura vratile u taj 16-očlani blok država. Izvjesno je da nijedna individualna valuta ne bi imala ni približnu snagu kao evro, uključujući i njemačku marku”, rekao je Fabris.

Prema njegovim riječima ukidanje eura značilo bi veliku neizvjesnosti, koja bi vodila rastu pesimizma u eurozoni, dok bi se na drugoj strani investitori suzdržavali od investicija.

“Nivo potrošnje građana bi se u takvim uslovima smanjio, i zemlje eurozone bi ubrzo zapale u još dublju krizu nego što je bila globalna finansijska kriza”, ocijenio je Fabris.

On smatra da su zemlje članice eurozone svjesne svih tih posljedica, zbog čega je, kako kaže, i data velika pomoć Grčkoj i pripremljen evropski stabilizacioni fond, vrijedan 750 milijardi EUR, u slučaju pojave krize u nekoj novoj zemlji članici.

“Zemlje eurozone su svesne šta bi značio krah eura i spremne su da ga svim sredstvima brane”, rekao je Fabris.

Fabris smatra da Grčka, za koju mnogi smatraju da bi trebalo dobrovoljno da istupi iz eurozone, to nikada neće učiniti, jer su njeni dugovi izraženi u eurima.

“Uvođenje nacionalne valute bi značilo njenu brzu depresijaciju u odnosu na euro, tako da se dug ne bi smanjio, već bi se naprotiv povećao, jer bi trebalo izdvojiti veću količinu nacionalne valute za isti iznos eura, pa bi se time kriza još više produbila”, objasnio je Fabris.

Prema njegovim riječima dalje gubljenje vrednosti eura je nešto što je realno, jer kako kaže, snagu jedne valute oslikava snaga privrede, a evropska privreda je dosta oslabljena.

“Slabljenje vrednosti eura značiće da proizvodi iz eurozone postaju jeftiniji u svetu, pa će tako nemački automobili pojeftiniti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). To će voditi rastu obima proizvodnje njemačke autoindustrije, odnosno jačanju njene privrede, što odmah znači i jačanje valute”, smatra Fabris.

On je dodao da su glavni zagovornici teze o propasti eura špekulanti, koji najavama da će euro nestati vrše pritisak na bjekstvo iz te valute, odnosno na konverziju u neke druge.

“Kada euro dostigne svoj minimum, tada ulaze špekulanti i kupuju velike iznose sada oslabljene evropske valute, i kada se pokaže da ona neće nestati, kurs skače, špekulanti tada prodaju evro, vraćaju se u originalnu valutu i na taj način ostvaruju ogromnu zaradu”, zaključio je Fabris.

Be the first to comment

Leave a Reply