Filipović nasledio Simončelija

Dragan Filipović, generalni direktor Generali osiguranje ado

Od početka ove godine  generalni direktor i predsednik Odbora Generali osiguranja Srbije, jedne od najvećih osiguravajućih kuća na Balkanu,  je  Dragan Filipović.

Filipović je nasledio Andrea Simončellija koji je preuzeo top menadžment poziciju u Generali grupi u Poljskoj.
Pored Andrea Simončelija, iz Generali osiguranje ado Srbija, odlazi u Poljsku i Mladen Ostojić dugogodišnji član izvršnog odbora ove osiguravajuće kompanije.

Dragan Filipović je rođen je 19. novembra 1968. godine u Beogradu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Karijeru je započeo 1994. godine u kompaniji Delta Holding, gde je na rukovodećim pozicijama vodio više profitnih centara – Delta DMD (veleprodaja i distribucija), Delta Automoto (zastupništvo i prodaja automobila), Delta Hemija (hemijska industrija).

Od 2002. do 2010. godine bio je generalni direktor kompanije Delta Maxi, maloprodajnog lanca Delta Holdinga. U tom periodu Delta Maxi ubrzano raste, postaje najpre nacionalni, zatim i regionalni lider u maloprodaji i sa tržišta Srbije širi se na tržišta Bugarske, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

Marta 2011. godine postao je član Izvršnog odbora i zamenik generalnog direktora Generali Osiguranja Srbija, kao i direktor prodajne sile neživotnog osiguranja i razvoja proizvoda. Istovremeno je imenovan za potpredsednika Delta Holdinga i odgovoran je za pregovore o strateškim partnerstvima kompanije u njenim osnovnim delatnostima. Od 2012. član je Izvršnog komiteta Generali Osiguranja Srbija sa istim nadležnostima. Član je Odbora direktora i Izvršni direktor Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom Generali.

Dobitnik je više značajnih priznanja kao što su priznanje za menadžera godine za poslovnost i kreativnost za 2003. godinu Kluba poslovnih novinara Beograda i Međunarodnog priznanja za kvalitet (Ženeva, 2008). Oženjen je, otac dve kćerke.
Podsetimo, Simočeli je rođen je 7. septembra 1952. godine u Rimu. Diplomirao je 1975. godine na Pravnom fakultetu državnog Univerzitetu u Rimu sa najvišim ocenama, a master diplomu iz ekonomije, takođe sa najvišim ocenama, stekao je na Fakultetu Luiss u Rimu.
Generali_osiguranje
Andrea Simončeli  započeo je karijeru u kompaniji Fiat 1977. godine u Odseku za ekonomske studije. Godine 1978. kao predstavnik Fiata odlazi u Peking, u Narodnu Republiku Kinu. Godine 1980. Imenovan je za generalnog direktora Fiata u Peruu, a od 1985. za generalnog direktora kompanije Fiat Allis u Brazilu. Nakon povratka u Torino 1998. postaje generalni direktor italijansko-japanske kompanije Fiat-Hitachi u poljoprovrednom i građevinskom sektoru, a nakon toga i generalni direktor Fiat International, ovlašćen od strane Predstavništva Fiata.

Godine 1990. prelazi u sektor osiguranja kompanije Fiat i  biva izabran za zamenika generalnog direktora i finansijkog direktora osiguravajuće kuće Toro iz Torina. Postaje predsednik Fiat Osiguranja u Poljskoj 2003. godine, predsednik Fiat Seguros u Brazilu, a nakon toga i predsednik francuske osiguravajuće kompanije Le Continent sa sedištem u Parizu. Toro Osiguranje 2003. godine prelazi u vlasništvo Generali grupe. Trenutno vrši funkciju generalnog direktora i predsednika Izvršnog komiteta kompanije Generali Osiguranje Srbija. U Srbiji boravi sa porodicom. Godine 2012. Izabran je za predsednika Komore italijansko-srpskih privrednika.

Andrea Simoncelli, dosadašnji generalni direktor Generali osiguranja ado
Andrea Simoncelli, dosadašnji generalni direktor Generali osiguranja ado

U Italiji je zamenik Predsednika DAS osiguranja, upisan u regitar agenata ISVAP  i gostujući profesor Ekonomskog fakulteta u Parmi i Torinu. Govori tečno 5 jezika – osim italijanskog, engleski, francuski, španski, portugalski.