U Srbiji nerazvijeno dobrovoljno zdravstveno osiguranje

Glavni razlozi zbog čega u Srbiji nije razvijeno dobrovoljno zdravstveno osiguranje su što građani imaju naviku da se oslanjaju na državu i loša ekonomska situacija, ocenjeno na forumu o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju.
Osiguravajuće kuće odavno su pokrenule programe privatnog zdravstvenog osiguranja, a građanima se i preko Zavoda za zdravstveno osiguranje pruža mogućnost da doplate usluge mimo redovnog, obaveznog, sistema zdravstvene zaštite, istaknuto je na skupu Dobrovoljno zdravstveno osiguranje u Srbiji, mogućnosti razvoja.
Stručnjaci su istakli da među gradjanima postoji vidno interesovanje za dodatne usluge, ali da taj segment osiguranja u Srbiji nije dovoljno razvijen.

Glavni razlozi zbog čega u Srbiji nije razvijeno dobrovoljno zdravstveno osiguranje su što građani imaju naviku da se oslanjaju na državu i loša ekonomska situacija, rekla je pomoćnica ministra zdravlja Zorica Pavlović. Ona je naglasila da je dodatni problem što se za zdravstveno osiguranje odvaja nedovoljno novca, a podaci iz 2008. pokazuju da je ograničena mogućnost izdvajanja veće svote novca na nacionalnom nivou.

Učesnici Foruma su raspravljali o mogućnostima podsticanja razvoja dobrovoljnog osiguranja, ponudi osiguravajućih kuća, privatnih klinika i banja, ulozi države u podsticanju razvoja dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i iskustvima u drugim zemljama.

Be the first to comment

Leave a Reply