Gojazni i pušači plaćaju skuplje životno osiguranje?

Da živite u Americi i da ste skloni prejedanju, a naročito tokom učestalih praznika, polisa životnog i zdravstvenog osiguranja koštala bi vas više nego da takvu potrebu nemate.

Osiguravajuće kompanije u Srbiji nisu toliko stroge kad je u pitanju gojaznost, osim ako kod osiguranika postoji evidentiran neki zdravstveni problem. Pušenje se, pak, tretira na drugi način. Prilikom popunjavanja polise životnog osiguranja postoje i stavke o tome da li ste pušač i koliko u proseku cigareta popušite, i to utiče na cenu polise.

zivotno-osiguranje-gojaznih– Razlika u premiji na istu osiguranu sumu ide i do 5%, odnosno, pušači plaćaju toliko skuplju premiju životnog osiguranja – izjavio je za portal “Sve o osiguranju” profesor Nebojša Žarković, autor “Pojmovnika osiguranja”, i dodaje da strane osiguravajuće kuće u Srbiji imaju uglavnom iste uslove za sklapanje polisa kao u svojim matičnim zemljama.pusenje

Na američkom tržištu ipak se poroci tretiraju strože. Osim redovnih rizika od povišenog pritiska, šećera i holesterola, dodatne troškove bi izazvale i posete lekarima posle svakog praznika, posebno ako vas takve tegobe od hrane sustignu noću. Slično je i sa osobama sklonim alkoholu i cigaretama: pušači plaćaju skuplje i zdravstveno, a naročito životno osiguranje, a u Njujorku se, prema pisanju štampe, naročito mnogo novca troši na botoks i druge tretmane koji “zgužvana i naborana” lica pušača treba da dovedu do zdravog i mladalačkog izgleda.

Osobe koje puše, piju i “prežderavaju se” imaju poprilične finansijske teškoće na skoro svakom životnom polju, ne samo kad su polise osiguranja u pitanju. S jedne strane, petina svih smrtnih slučajeva u Americi izazvana je pušenjem, a manifestuje se kroz moždane udare i rak pluća. S druge strane, studije pokazuju da prosečnu žensku osobu staru 24 godine kupovina cigareta tokom života košta 86.000 USD, a muškarca čak 183.000 USD! S tim novcem može da se kupi stan, ode na put oko sveta, uplati visoko obrazovanje…

Polisa

Istraživači Stanford univerziteta otkrili su da gojazni zarađuju u proseku 3,41 USD manje po radnom satu od svojih mršavijih vršnjaka, što je prosečan godišnji gubitak od 7.093 USD. Ankete sprovedene među poslodavcima pokazale su da oni gojazne smatraju osobama sa nedostatkom samodiscipline, odgovornosti i emocionalne stabilnosti?! S druge strane, troškovi na medicinske usluge za gojazne osobe su veći za 170 USD godišnje kad je reč o muškarcima, a za čak 495 USD za žene. Tako su i centri za kontrolu bolesti došli do sume od čak 5.500 USD uštede tokom života ako se težina smanji za 10%.

Izvor: Politika