Grčka prodaje udele u kompanijama

Grčka vlada planira da proda udele u državnoj železnici, dva preduzeća za vodoprivredu i pošti, pri čemu će ipak zadržati većinski udeo u njima.  Grčka vlada je ranije saopštila da u naredne tri godine planira da privatizacijom prikupi milijardu evra godišnje.
To je deo obaveza preuzetih u sklopu dobijanja paketa pomoći drugih članica Evropske unije i Međunarodnog Monetarnog Fonda.
U planu je da vlada u Atini proda 49 odsto akcija železničkog preduzeća Trenose i da se tako odrekne prava na kontrolu nad upravom.
Ministar za javne radove u grčkoj vladi, Dimitris Repas, kaže da želežnička kompanija Trenose beleži gubitak od jedne milijarde evra godišnje i dodaje da će biti ukinute one usluge koje donose najveće finansijske gubitke.
On nije precizirao za kad je zakazana prodaja udela i koliko novca će time biti prikupljeno, ali je dodao da će biti prodato i deset odsto akcija vodovodne kompanije u Atini i 23 odsto akcija u istoj kompaniji u Solunu. Grčki ministar finansija Jorgos Papakonstantinu je ranije najavio i da će država prodati 39 odsto pošte.

Be the first to comment

Leave a Reply