Hrvati sve manje osigurani

Zbog smanjenja plata, otkaza i nesigurnosti radnog mesta prošle godine povećan je broj otkupa polisa životnog osiguranja, a osiguravajuće kuće i ove godine očekuju isti trend.
Pojedini osiguranici u Hrvatskoj prihvatili su druge mogućnosti, na primer zajam u visini otkupne vrednosti polise, smanjenje premije ili mirovanje polise, ali činjenica je da su ljudi spremni, ili primorani, na otkup čak i kad su sa dobijenim iznosom na gubitku, piše magazin Banka.
U Kroacija (Croatia) osiguranju, najvećoj hrvatskoj osiguravajućoj kući, tokom 2009. broj otkupljenih polisa povećao se 20 odsto, na nešto manje od 4.000 polisa, a broj otkupa u Grave (Grawe) osiguranju, sa 2.581 na 3.480, dakle 34 odsto.
Alianc (Allianz) i Kroacija osiguranje očekuju nastavak istog trenda ove godine, dok u Grave osiguranju računaju s tim da su klijenti svesni da je raskid životnog osiguranja najgora opcija koju mogu zatražiti.
Činjenica je da, što ugovor kraće traje, korisnik dobija manje novca prilikom otkupa. Tek posle isteka otprilike polovine trajanja ugovora korisnik može dobiti iznos koji je uplatio, a nakon toga, kako se precizira, dobija više.
Tek mali broj korisnika odlučuje se za zajam po osnovu polise, kažu u Grave osiguranju, jer ljudima koji su zainteresovani za otkup u tom trenutku treba novac i nisu u situaciji da podmiruju kamate koje u tom društvu iznose devet odsto godišnje.
Triglav osiguranje omogućava ranije podizanje svote u visini 80 odsto otkupne vrednosti polise, kod koje nema kamata i nosilac polise može a ne mora tokom trajanja osiguranja taj iznos da vrati. S druge strane, za taj ranije dobijeni iznos smanjuje mu se osigurana svota.

Be the first to comment

Leave a Reply