Inflacija sve manji problem

Trenutna procena finansijskog sektora u Srbiji je da će inflacija u Srbiji u narednih godinu dana biti oko 8,5 odsto, istraživanje je “Stratedžik marketinga”
Iz Narodne banke Srbije za prvo tromesečje ove godine kažu da se očekuje rast potrošačkih cena od oko 2,3 odsto, najviše kao posledica rasta regulisanih (državnih) cena kao što je struja, cigarete ili naftne prerađevine.
U centralnoj banci, koja je prošlu godinu u pojedinim mesecima završila sa “podbačajem” projekcije inflacije, očekuju da se takav scenario ponovi i u pojedinim mesecima prve polovine 2010. ali da će u drugoj biti u planiranom rasponu. Uz rast regulisanih cena od devet odsto (plus minus dva odsto) na kraju decembra cene će biti veće za šest odsto na međugodišnjem nivou (plus minus dva odsto) nego što su bile s kraja 2009.
S obzirom na popuštanje inflacione tenzije i nevelikog porasta agregatne tražnje, NBS u ovu godinu ulazi sa referentnom kamatnom stopom od 9,5 odsto, a prošlog januara je lestvica bila mnogo veća – čak 17,75.
Kontrolisane cene su tokom 2009. godine porasle oko 15,5 odsto (samo zbog nafte 6,2 procentna poena), ali je zbog niske agregatne tražnje, pada cena hrane i monetarnih restrikcija centralne banke inflacija ostala unutar planiranog raspona od osam plus minus dva odsto, zabeleživši u periodu jun – decembar ukupan skor za Srbiju neverovatnih nula odsto, i završila u decembru na međugodišnjih sedam odsto.

Be the first to comment

Leave a Reply