InterCapital Securities – prvi domaći broker na zapadnim tržištima

“InterCapital Securities” pokrenuo je prvo trgovanje inostranim hartijama od vrednosti u Srbiji (InoTrading).

Kako navode u ovoj kompaniji, kao jedan od osnovnih ciljeva i dalje podvlače marketiranje domaćeg tržišta i animiranje inostranih investitora, kako bi uvećali likvidnost domaćeg tržišta kapitala. Ipak, diversifikacija portfolia, kao jedan od osnovnih principa profesionalnog investiranja je korist i za domaće investitore.

“Svesni mnogih ograničenja koje nam nameće domaće tržište kapitala, usmerili smo napore ka tome da omogućimo našim klijentima pristup stranim tržištima, gde pre svega pod ograničenjima podrazumevamo:

mali broj likvidnih hartija od vrednosti (HoV) usled čega investitori nemaju puno izbora prilikom donošenja odluke o investiranju; kod najlikvidnijih HoV volumeni kojima se trguje i dalje su mali što investitore onemogućava da se povuku iz pozicije kada to žele;

ne trguje se nekim instrumentima koji su izuzetno zastupljeni na međunarnodnim tržištima: short, opcije i slično i usled finansijske krize domaćem tržištu kapitala trebaće dosta vremena da se oporavi i nastavi sa normalnim funkcionisanjem – ističu u InterCapital-u.

U želji da svoje usluge podignu na viši nivo, izlaskom na strana tržišta InterCapital pruža širiok spektar mogućnosti, raznovrsnost proizvoda: long, short, opcije – na ovaj način investitorima je omogućeno da zarađuju i kada su tržišta u padu (short) što u značajnoj meri smanjuje rizik ulaganja; raznovrsnost tržišta: preko InterCapitala investirate na međunarnodnim tržištima što omogućava, u slučaju uočavanja trenda pada nekog od tržišta, preorjentaciju na neko drugo tržište;

raznovrsnost HoV: veliki izbor hartija od vrednosti iz različitih sektora visoke likvidnosti; diverzifikacija tržišta i rizika ulaganja: klijent ima mogućnost ulaganja na različita tržišta, ali i u različite sektore i transparentnost izveštavanja: klijent svaki dan putem mail-a dobija izveštaj o stanju svojih pozicija.

InterCapital Securities, koji posluje u Srbiji nešto manje od tri godine, za kratko vreme uspeo da postane prvi “market-maker” na Beogradskoj berzi i berzama u regionu, kao i da implementira prvu “e-Trading platformu” – “IC.Broker” čija je svrha jeftinije i brže trgovanje za sve klijente.

InterCapital prošao sertifikaciju i implementirao BELEX FIX API modul, koji omogućava unošenje znatno većeg broja naloga u sistem Beogradske berze. Broj naloga je ograničen od strane berze na jedan nalog u jednoj sekundi.

Ovim se pozitivno utiče na obim trgovanja i likvidnost tržišta. Pored toga, klijenti će od sada imati mogućnost direktnog slanja naloga elektronskim putem na berzu, uz prethodno odobrenje naloga od strane brokera, čime se smanjuje vreme ispostavljanja naloga na berzu.

Na svojoj platformi “IC.Broker”, koja za klijente podrazumeva besplatno praćenje real-time podataka sa Beogradske berze, kao jedan od stimulansa za povećanje likvidnosti, svim klijentima će biti omogućeno i praćenje podataka sa BATS i Turquoise tržišta, na kojima su listirane vodeće kompanije iz Amerike i Evrope.

Be the first to comment

Leave a Reply