ISTRAŽUJEMO: Tržište osiguranja, prvi kvartal 2010. godine

Prema podacima Centra za unapređenje osiguranja, Dunav osiguranje je i dalje najjača osiguravajuća kuća u zemlji, pokazuju podaci  iz prvog kvartala ove godine. Dunav osiguranje zadržalo je svoju lidersku poziciju sa rastom ukupne premije od 3,7 odsto.


izvor: „Centar za unapređenje osiguranja“, TOP 10  osiguranja

Delta Đenerali osiguranje (Delta Generali)  ostvarilo je najveći rast tržisnog učesća i dostiže 18,02 procenta  u ukupnoj premiji osiguravajućih društava u Srbiji za prva tri meseca ove godine.
Novosadski DDOR osiguranje, istovremeno,  beleži značajan pad iznosa osvarene premije od cak 11 odsto ali i smanjenje tržišnog učesća od 3,28 procenta, kao i Viner Štatiše Osiguranje (Wiener Stadtische) koje je ostvarilo pad premije od 3,4 odsto.
Medju prvih 10 kompanija još jedino Takovo osiguranje ima pad premije u odnosu na isti period prošle godine, dok sva ostala društva beleže rast. 

Podaci Narodne Banke Srbije za prvi kvartal 2010. godine, pokazuju da tržište osiguranja, uprkos krizi, beleži rast od 2,4 odsto, sa ukupnom ostvarenom premijom od 14,07 milijardi dinara. Primetan je i rast premije životnih osiguranja od 11 odsto, dok su neživotna osiguranja veća za jedan procenat, što je rezultiralo blagom promenom strukture premije u korist osiguranja života. Ovi podaci su i  očekivani obzirom na veliki potencijal koji ovo tržiste ima u Srbiji, gde se za ovakav vid osiguranja izdvaja svega  10 evra godisnje po stanovniku. 

U razvijenim zemljama životna osiguranja zauzimaju 60-70 odsto tržišnog prostora, dok je u Srbiji to tek oko 14 odsto.

Be the first to comment

Leave a Reply