„Jabuka ili limun“, Deca u ulozi saobraćajaca

U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete i osnovnim školama Delta Generali Osiguranje organizovalo akciju „Jabuka ili limun“ posvećenu povećanju bezbednosti dece u saobraćaju.

U okviru akcije „Jabuka ili limun“, učenici petog razreda osnovne škole „20. oktobar“ sa pripadnicima saobraćajne policije učestvuju u regulisanju saobraćaja u Ulici Omladinskih brigada. Vozači koji poštuju saobraćajne propise biće nagrađeni jabukom i plaketom zahvalnosti, dok će nesavesni kao opomenu dobiti limun i plaketu sa molbom da poštuju saobraćajna pravila. Cilj ove aktivnosti i celokupne akcije je edukacija učenika osnovnih škola o pravilnom ponašanju u saobraćaju i povećanje svesti vozača o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa kao prevencije saobraćajnih nesreća.

Za učenike petog razreda osnovne škole „20. oktobar“ predstavnici saobraćajne policije danas su održali i predavanje na temu bezbednosti u saobraćaju. U sklopu akcije, Delta Generali Osiguranje školi je poklonilo promotivni film koji savetuje decu kako da se ponašaju u saobraćaju, tokom vožnje u automobilu ili na ulici.

Treću godinu za redom Delta Generali Osiguranje realizuje akciju „Jabuka ili limun“ u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete i osnovnim školama. Rezultati ostvareni u prethodne dve godine i pozitivno reagovanje građana na ovakav vid pohvale i kazne uticali su na to da se kompanija opredeli da poveća investiciju u edukaciju dece i projekat proširi na veći broj gradova i škola. U akciji „Jabuka ili limun“ od 20. do 24. septembra učestvovaće 56 osnovnih iz 50 gradova u Srbiji, a više od 6.500 đaka će proći edukaciju o bezbednosti u saobraćaju.

Deca su najugroženiji učesnici u saobraćaju, a Srbija je među saobraćajno najnebezbednijim zemljama u Evropi. Prošle godine u našoj zemlji u saobraćajnim nesrećama poginulo je 11 dece, a 1.026 mališana je povređeno. Prema zvaničnim podacima za prvih sedam meseci 2010. godine, smrtno je stradalo 18 dece, a 857 je zadobilo povrede. U ovom periodu desile su se 7.203 saobraćajne nezgode sa stradalim osobama, što je za 19% manje u odnosu na isti period prošle godine.

O akciji

Akcija „Jabuka ili limun“ održava se već nekoliko godina u zemljama srednje Evrope u organizaciji osiguravajućih kompanija članica Generali grupe. Projekat je u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj dao dobre rezultate na planu prevencije saobraćajnih nezgoda. U Srbiji, akcija je počela 2008. godine kada je organizovana u 23 osnovne škole iz 21 grada. Naredne godine, 46 osnovnih škola iz 41 grada učestvovalo je u projektu. Delta Generali Osiguranje i narednih godina će nastaviti sa sprovođenjem akcije i edukacijom dece o bezbednosti u saobraćaju, sa ciljem da svake godine u program uvrsti sve više gradova i škola širom Srbije.

Ovogodišnji učesnici

20. septembar                                                                   21. septembar

Kanjiža OŠ Jovan Jovanović Zmaj Beograd OŠ 20. oktobar
Senta OŠ Stevan Sremac Inđija OŠ Dušan Jerković
Sombor OŠ Dositej Obradović Ruma OŠ Dušan Jerković
Subotica OŠ Ivan Milutinović S.Mitrovica OŠ Sveti Sava
Bečej OŠ Sever Đurkić Šid OŠ Sremski front
Kikinda OŠ Žarko Zrenjanin Bačka Palanka OŠ Sveti Sava
Bogatić OŠ Mika Mitrović Aranđelovac OŠ Milan Ilić Čiča
Zrenjanin OŠ Jovan Dučić – Klek Vršac OŠ Paja Jovanović
Apatin OŠ Žarko Zrenjanin Pančevo OŠ Branko Radičević
Vrbas OŠ Bratstvo i jedinstvo

22. septembar                                                                   23. septembar

Novi Sad OŠ Žarko Zrenjanin Niš OŠ Učitelj Tasa
Beograd OŠ France Prešern Novi Sad OŠ Sveti Sava
Beograd OŠ Branislav Nušić Novi Sad OŠ Kosta Trifković
Smederevo OŠ Dimitrije Davidović Topola OŠ Karađorđe
Požarevac OŠ Vuk Karadžić Gornji Milanovac OŠ Sveti Sava
Šabac OŠ Janko Veselinović Čačak OŠ Milica Pavlović
Mladenovac OŠ Momčilo Živojinović Kraljevo OŠ Vuk Karadžić
Kladovo OŠ Vuk Karadžić Vrnjačka Banja OŠ Vuk Karadžić
Loznica OŠ Anta Bogićević Novi Pazar OŠ 28 novembar
Valjevo OŠ Desanka Maksimović Požega OŠ Emilija Ostojić
Užice OŠ Kralja Petra Drugog
Kruševac OŠ Jovan Popović
Kragujevac OŠ Svetozar Marković

24. septembar

Niš OŠ Ivan Goran Kovačić Nova Varoš OŠ Živko Ljujić
Niš OŠ Đura Jakšić Bor OŠ Dušan Radović
Priboj OŠ Vuk Karadžić Prokuplje OŠ 9.oktobar
Paraćin OŠ Radoje Domanović Jagodina OŠ Milan Mijalković
Negotin OŠ Vuk Karadžić Vranje OŠ Jovan Jovanović Zmaj
Arilje OŠ Stevan Čolović Leskovac OŠ Svetozar Marković
Zaječar OŠ Đura Jakšić Pirot OŠ 8.septembra

Be the first to comment

Leave a Reply