Javni dug Srbije 12,68 milijardi evra

Javni dug Srbije na kraju februara iznosio je 12,68 milijardi evra, što je 39,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, podaci su Ministarstva finansija.

Međunarodni monetarni fond nam daje mogućnost da odemo u dubiozu još oko 30 milijardi dinara

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koja je u februaru boravila u Srbiji, tvrdi da se nivo duga približio granici. Misija je je izračunala da se Srbija zadužila u iznosu koji pokriva 44 odsto bruto društvenog proizvoda i da ima prostora za još svega oko 30 milijardi dinara ugovaranja bilo kakvog novog kredita.

Od oktobra prošle godine, kada su intenzivnije krenule aukcije Trezora, odnosno kada je država prodajom vrednosnih papira počela brže da se zadužuje, budžet je obezbedio više od 148 milijardi dinara.

Ovogodišnji minus državne kase iznosi 120 milijardi, odnosno gotovo jedan odsto BDP manje nego što je Trezor “štampao” vrednosnih papira. Osim dinarskih zapisa, krajem prošle godine krenulo se prvi put i sa evro obveznicama. Prva emisija od čak tri milijarde dinara bila je, ipak, vezana za dinar, odnosno hartije su bile emitovane kao domaće, uz deviznu klauzulu. Inače, tokom ovog meseca Srbija će dobiti i prve prave evro obveznice.

Be the first to comment

Leave a Reply