KBC Sekjuritis: Berza traži smer

Indeksi akcija Beogradske berze gotovo da se nisu pomerili u ovoj nedelji, a ako se pogledaju i prethodna dva meseca, videće se da na tržištu nema jasno definisanog trenda, ocenio je broker KBC Sekjuritisa (Securities) Vaso Dulović.
On je takođe rekao da, iako Belexsentiment i dalje pokazuje pozitivna očekivanja na srpskom tržištu kapitala, to nije potvrđeno u stvarnosti.
Iz poslovanja u trećoj nedelji marta Dulović je izdvojio poslovne rezultate za 2009, kao i četvrti kvartal te godine, koje su objavile dve srpske banke.
Komercijalna banka izvestila je o neto zaradi od 1,86 milijardi dinara za celu 2009. godinu, što je 33 odsto manje u poređenju sa 2008.
Agrobanka je pak objavila gubitak pre oporezivanja od 45,7 miliona dinara za četvrti kvartal 2009, u poređenju sa 422,5 miliona u trećem tromesečju te godine, naveo je Dulović.
Za celu godinu dobit Agrobanke pre poreza bila je 1,232 milijarde dinara, što predstavlja rast od 138,3 odsto na međugodišnjem nivou, ali je i dalje ispod plana rukovodstva od 1,3 milijarde.
Komercijalna banka ojačala je 3,3 odsto, dok je Agrobanka izgubila 1,3 odsto na vrednosti tokom protekle nedelje.
Dulović se osvrnuo i na pirotski Tigar, koji je takođe objavio poslovne rezultate, ali samo za matičnu kompaniju koja upravlja aktivnostima zavisnih.
“Rezultati nisu od velikog značaja za domaće investitore, jer kao takvi ne daju jasan uvid u performanse kompanije za 2009”, kazao je Dulović i podsetio da konsolidovani podaci za Tigar treba da budu dostupni krajem aprila ili početkom maja.
Rezultate za 2009. ove je nedelje objavioe i Alfa plam, a brojke su manje-više, kako kaže Dulović, u skladu sa projekcijom kompanije.
Neto dobit Alfe u 2009. je dostigla 380,7 miliona dinara, što je rast od 7,6 odsto na godišnjem nivou, dok su prihodi od prodaje bili 3,1 milijardu, što je za 3,1 odsto više nego u 2008.
Tokom treće nedelje ovog meseca Tigar je ojačao samo 0,9 odsto, dok su akcije Alfe iz Vranja dobile 6,5 odsto, što predstavlja priličan skok u odnosu na ostatak tržišta, naveo je broker KBC sekjuritisa.

Be the first to comment

Leave a Reply