Kineska poljoprivredna banka planira najveći IPO

Poljoprivredna banka Kine (ABC) po tržišnoj vrednosti treća kineska banka, planira da inicijalnom javnom ponudom akcija (IPO) obezbedi do 29,3 milijarde dolara.
U slučaju da uspe, biće to najveća javna ponuda akcija u svetu. Najveću dosad inicijalnu ponudu realizovala je 2006. godine “Industrijska i komercijalna banka Kine”, koja je uspela da obezbedi 22 milijarde dolara.
ABC banka, koja je pod kontrolom države, već je pozvala više od 20 banaka na učešće na tenderu za organizaciju IPO, navode izvori agencije. Kako se očekuje, akcije ABC će se prodavati u Hong Kongu i Kini. Rokovi i visina plasmana još nisu poznati.
Zbog prošlogodišnje globalne krize, kompanije su naglo smanjile svoju aktivnost na tržištu IPO. Poslovna glasila su krajem septembra počela da ukazuju na oporavak ovog segmenta svetskog tržišta, a u prvom ovogodišnjem kvartalu je nastavljen rast ponude akcija.
Od početka 2010. godine najveću inicijalnu javnu ponudu akcija sprovela je japanska osiguravajuća kompanija “Dai-ići”, koja je uspela da privuče 11 milijardi dolara, a na drugom mestu je ruski holding Rusal, koji je na berzi u Hong Kongu prodao akcije u vrednosti 2,24 milijardi dolara.

Be the first to comment

Leave a Reply