Kompanija “Milenijum osiguranje utajila porez u Srbiji

milenijumosiguranjeKompanija “Milenijum osiguranje”, čiji je većinski vlasnik do marta 2014. bila država Hrvatska, utajilo je 24 miliona dinara poreza u Srbiji u prethodne tri godine.
Kako saznaje „Blic“, poreska policija Srbije već je podnela krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu protiv odgovornih lica u toj hrvatskoj kompaniji.
Oni se terete da su od početka 2013. do septembra 2015. izbegavali plaćanje poreza na dohodak građana, tako što su sklapali lažne ugovore i na taj način oštetili državu Srbiju za tačno 200.000 evra.
Toliko, poređenja radi, iznose prosečna mesečna primanja 1.050 penzionera u Srbiji.
– Kompanija je zaključivala fiktivne ugovore o zakupu poslovnog prostora sa agencijama i preduzetničkim radnjama. Vlasnici nekih od tih firmi istovremeno su bili i radnici u “Milenijum osiguranju”. Njima su na taj način na crno isplaćivane plate po osnovu prodaje polisa osiguranja, ali bez plaćanja poreskih dažbina. Sve to se događalo u delu neživotnih osiguranja tokom cele 2013. i 2014. godine, kao i u prvih devet meseci ove godine – kaže naš izvor.
Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da je utaja poreza firme iz Evropske unije „čudna i neprihvatljiva“.
– Tako nešto ne bi trebalo da padne na pamet nikome, a posebno ne ozbiljnoj kompaniji iz zemlje koja je članica EU. To znači da Srbija mora strogo da kontroliše poslovanje svih kompanija – kaže Madžar.
“Milenijum osiguranje” je u vlasništvu najveće hrvatske osiguravajuće kuće “Croatia osiguranje”, koja je u prva tri meseca ove godine zabeležila dobit od oko četiri miliona evra.
Većinski vlasnik “Croatia osiguranja” do 6. marta 2014. bila je hrvatska država. Tada je Ministarstvo finansija Hrvatske sa “Adris grupom” potpisalo ugovor o prodaji 39,05 odsto udela u “Croatia osiguranju
“Adris grupa” istovremeno se obavezala i na dokapitalizaciju kojom je u “Croatia osiguranju” stekla oko 60 odsto vlasništva, dok je Hrvatskoj ostao udeo od 28 odsto, koliko ima i danas.
Inače, afera sa “Milenijum osiguranjem” nastavak je akcije srpskih poreznika kojom je nedavno otkrivena utaja poreza kod još dve osiguravajuće kuće koje su utajile 40 miliona dinara.