Kupovina stanova na lizing

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da bi Ministarstvo finansija trebalo da utvrdi mere koje će omogućiti kupovinu stanova na lizing. Dinkić je nakon sastanka predstavnika Vlade i građevinske industrije rekao da je njegovo ministarstvo uputilo takav predlog Ministarstvu finansija.
“Kupovina stanova na lizing bi, pored stambenih kredita, omogućila veću tražnju za stanovima u zemlji”, ocenio je Dinkić.
Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su premijer Mirko Cvetković, ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, državni sekrtar ministarstva finansija Vuk Đoković, predstavnici Privredne komore Srbije i oko 30 građevinskih kompanija.  Dinkić je rekao da građevinska industrija u Srbiji ima dva osnovna problema – malu domaću tražnju zbog ekonomske krize, ali i neefikasnu administraciju koja koči razvoj domaće industrije.
Prema njegovim rečima, problem neefikasne administracije se može rešiti. Ako u Novom Sadu mogu da izdaju građevinske dozvole za 60 dana ili ako Amerikanci za gradnju ambasade mogu da dobiju ekspresnu dozvolu, zašto ne bi mogli i ostali u Srbiji da građevinsku dozvolu dobiju brzo i lako, zapitao se Dinkić.  Dinkić je najavio da će uskoro biti određene lokacije za izgradnju jeftinih stanova u Srbiji, na osnovu vladine uredbe o izgradnji 10.000 stanova. Ministar Dulić je rekao da je sa predstavnicima građevinskih firmi razgovarao o promeni novog Zakona o planiranju i izgradnji, naročito o izdavanju građevinskih dozvola, o poreskim olakšicama u građevinarstu, kao i o zajedničkim nastupima građevinskih preduzeća na domaćem i inostranom tržištu.  Predstavnik Odbora za građevinatrstvo PKS Goran Dugandžija rekao je da su investitori za samo nekoliko dana, od kada je Komora uputila poziv, pokazali interesovanje za izgradnju stanova u Srbiji, ukupne površine oko 150.000 metara kvadratnih.
Predstavnik građevinskog preduzeća “Montera” Dragan Kopčalić izrazio je uverenje da će problemi u građevinarstvu ove godine biti prevaziđeni.
Na sastanku je formirana i međuresorna radna grupa u kojoj će biti predstavnici države i građevinske industrije, a čiji je cilj da rešava probleme građevinske industrije. Radna grupa bi trebalo da počne da radi narednog utorka.

Be the first to comment

Leave a Reply