Kupujmo domaće? Srpski proizvodi jeftiniji van Srbije

Voćni sokovi, kremovi, kafa, začini, pileće meso i pojedini konditori – samo su neki od proizvoda poreklom iz Srbije, koji su jeftiniji u Crnoj Gori, Makedoniji ili Bosni i Hercegovini, nego u ovdašnjim radnjama.


Niže cene na tim tržištima proizvođači pravdaju borbom sa konkurencijom i kursnim razlikama, dok stručnjaci ističu da “tamo ne mogu da diktiraju cene kao ovde i svoje gubitke sa stranih tržišta prebacuju na leđa ovdašnjih potrošača”!

Osnovne namirnice u Srbiji, kao što su hleb, dnevno mleko i sveže meso cenovno su među najpovoljnijim u regionu. Ali, uprkos nižim cenama, na dnu smo prema prosečnim primanjima. Zbog toga za kupovinu osnovnih prehrambenih proizvoda stanovnici Srbije izdvajaju više od 40 odsto mesečnih primanja. Istovremeno, našim susedima Hrvatima mesečno je potrebno trećina plate, odnosno oko 30 odsto zarade, a Slovencima nešto ispod četvrtine. Ali, dok prosečan Slovenac mesečno zaradi oko 970 evra, prosek srpske plate je čak upola manji i iznosi nešto iznad 430 evra. Posle Slovenaca, na listi najviših plata u regionu slede Hrvati sa 735 evra, zatim Crnogorci sa prosekom od 480, a Bosanci zarađuju oko 410 evra.

Za naše građane, koji su letovali na Crnogorskom primorju porazno zvuči podatak da su pojedini srpski proizvodi jeftiniji u tamošnjim marketima.

Tako, na primer, “eurokrem” u pakovanju od 900 grama u Petrovcu košta 2,9 evra, dok je kod nas u hipermarketima cena 460, a u supermarketima gotovo 600 dinara!

Pakovanje kafe od 200 grama u prodavnicama u Ohridu može da se pazari i po 1,3 evra, dok je kod nas cena gotovo duplo veća. Voćni sok u Herceg Novom staje oko jedan evro, dok u našoj zemlji isti takav proizvod valja platiti i 30 odsto više.

Za naše građane velika je enigma, i pitaju se kako je to moguće kada logika govori da za to nema računice.

Da bi roba dospela na tamošnje rafove, za nju treba platiti troškove transporta i skladištenja, zatim kontrole raznih inspekcija, a u cenu treba da se ugrade i prometnici…

I kada se svi izdaci stave na papir, cene nekih srpskih proizvoda u tim zemljama niže su nego kod nas.

Be the first to comment

Leave a Reply