Lideri osiguravajućih društava nespremno dočekali krizu

Prema rezultatima istraživanja osiguravajućeg  sektora koje je objavio IBM, svega pola predsednika uprava osiguravajućih društava u svetu veruje da su njihova društva odgovarajuće pripremljena za sve kompleksnije poslovno okruženje.

Čak 68 odsto njih očekuje da će nivo složenosti znatno porasti u sledećih pet godina, ali samo 53 procenta veruje da zna kako će se uspešno nositi sa time. 82 odsto svetskih čelnika osiguravajućih društava smatra porast državne regulative najvećim izvorom neizvesnosti u novom ekonomskom okruženju.
U istraživanju je zaključeno kako je kreativnost najvažnija liderska karakteristika koja im može pomoći u uspešnom savladavanju sve složenijeg poslovnog okruženja. Rešenje, smatraju, nije u izbegavanju kompleksnosti nego u pronalaženju odgovora na izazove. Zbog sve složenijeg poslovanja predsednici i njihovi timovi na domišljat način moraju da traže povezanost sa klijentima kao i da  redizajniraju poslovne procese tako da budu brži i fleksibilniji.

Više od 55 odsto ispitanika pojednostavljuje proizvode svoje kompanije i poslovne procese kako bi što efikasnije upravljali njima. Pomno promišljaju i o tome kako najbolje da profitiraju od globalne delotvornosti, uz ispunjavanje lokalnih potreba. Najdovitljivije su ideje koje imaju za cilj smanjenje fiksnih uz povećanje varijabilnih troškova, što treba da  rezultuje brzim razmernim smanjenjem ili povećanjem poslovanja.

Čak 90 odsto vodećih menadžera izjavilo je da im je prioritet postavljanje klijenta u centar poslovanja. Osiguravajuća društva su pred izazovom da privuku klijente na nove i zanimljive načine, ako žele stvoriti odane klijente i povećati prihod. Da bi to ostvarila, moraju se bolje povezati sa klijentima i spoznati njihove realne želje i potrebe.

Be the first to comment

Leave a Reply