Najveće osiguravače očekuje kazna

Zbog sklapanja zabranjenog sporazuma Komisija za zaštitu konkurencije novčano će kazniti 11 najvećih osiguravajućih kuća u Srbiji. Kako saznaje „Blic“, Upravni sud je potvrdio dva rešenja Komisije da je 2008. i 2009. postignut kartelski dogovor kojim je ometana konkurencija u oblasti obaveznog osiguranja vozila i kasko osiguranja za automobile kupljene na lizing.

Pošto su sva osiguranja imala istu cenu vozači su mogli da uštede samo na tehničkom pregledu, Komisija je utvrdila da su osiguravajuće kuće imale iste troškove obaveznog osiguranja kome podleže svih milion i po vozila u zemlji. Vozači tako nisu imali mogućnost izbora jer su istu cenu imale svih 11 osiguravajućih kuća. Takođe, osiguravači su ukinuli i poklone osiguranicima i odloženo plaćanje premije osiguranja, što je bilo dodatno narušavanje konkurencije.

– Odlukom Upravnog odbora Udruženja osiguravača iz 2008. godine, Credit union online osiguravajuće kuće su zaustavile i mogućnost naplate kasko osiguranja za više godina unapred. To je bilo direktno mešanje udruženja u politiku članica koju bi po zakonu trebalo da sprovode samostalno. Suština je bila u dogovaranju uslova poslovanja koji je praktično vodio do dogovora o ceni – kaže izvor „Blica“ iz Komisije za zaštitu konkurencije.

Krivci
Presudom Upravnog suda utvrđeno je da su zabranjeni sporazum zaključili Dunav osiguranje, DDOR Novi Sad, AMS, AS, Delta Đenerali, Sava, Milenijum, Takovo, Triglav-Kopaonik i Unika. U oblasti kasko osiguranja zabranjene sporazume su sklopili: Dunav, DDOR, AMS, Delta Đenerali, Sava, Milenijum, Takovo, Triglav-Kopaonik, Viner i Globos osiguranje.

Iako ne postoji računica koliko su oštećeni vozači, dobro obavešten izvor „Blica“ kaže da su lizing kuće u vreme velikih akcijskih ili sajamskih prodaja odobravale popust na kasko i do 30 odsto. S druge strane, cena obaveznog osiguranja u zavisnosti od tipa automobila kreće se između 6.323 i 15.696 dinara. Trenutna prosečna cena je 7.410 dinara, a kako tvrdi naš izvor, ranije je razlika među osiguravajućim kućama bila i do deset odsto.

Be the first to comment

Leave a Reply