Nemci rade duže od ostalih u EU

Nemci na poslu ostaju duže od ostalih Evropljana i rade nešto više nego što je to dogovoreno ugovorom o radu.

Evropski komesar za tržište rada i socijalnu politiku Laslo Andor kaže da Nemačka prednjači u EU po razlici radnih sati propisanih u radnom ugovoru i faktički provedenih na radnom mestu.

“U Nemačkoj je radno vreme po ugovoru 37,7 sati nedeljno, dok u praksi zaposleni rade 40,4 sati”, rekao je Andor.

Evropski komesar je naglasio da nemački model ne smatra za primer koji moraju da slede ostale zemlje Evropske unije, dodajući da su za sve njene članice najvažniji podrška i razvoj sopstvene konkurentnosti, dok se metode sa kojima se to i postiže razlikuju.

On se tim povodom založio protiv ranije objavljenog predloga nemačke kancelarke Angele Merkel da se izjednači starosna granica za odlazak u penziju u svim zemaljama EU.

Merkelova je sredinom maja zatražila od zemalja južne Evrope, a posebno zaduženih država, kao što su Grčka, Španija i Portugalija, da se “malo potrude” i produže starosnu granicu za penziju i smanje dužinu godišnjih odmora.

Prema rečima Andora, predlozi Merkelove se ne mogu razmatrati kao put ka većoj ekonomskoj i političkoj saradnji evropskih zemalja.

Starosna granica za odlazak u penziju, kako je istakao evropski komesar, zavisi od odnosa mlade i stare populacije zemlje, dužine života, produktivnosti rada i drugih faktora, koji su različiti od zemlje do zemlje EU.

Be the first to comment

Leave a Reply