Nove polise za turističke agencije

Ukoliko žele da nastave rad, sve domaće turističke agencije moraju u narednih petnaest dana da pribave nove polise osiguranja. Umesto dosadašnjih 200 evra, nove polise vlasnike agencija koštaće 800 evra. To, međutim, ne znači da će i putnici biti četiri puta zaštićeniji, ali je prednost novih polisa to što će se lakše aktivirati za razliku od važećih.Nakon afere sa “Konteovim” putnicima koji su ostali bez smeštaja u egipatskom letovalištu Tabi, iz resornog ministarstva agencijama je stigla depeša da im polise nisu validne, i da ako žele da zadrže licence, moraju da kupe nove, javlja rts.Ljubomir Cerović, iz agencije Cera travel, iz Beograda, kaže da Ministarstvo jedino interesuje da svi putnici budu zaštićeni, ali se pita ko će u određenim slučajevima platiti veliku razliku, “osiguravajuća društva sigurno neće”.”Za putnika je isto bio to iznos od pet ili četrdeset hiljada, ako je u pitanju prevara, on neće biti zaštićen”, kaže Zorica Pantović, iz agencije “Odisej 1995”, iz Nove Pazove.

Domaće osiguravajuće kuće nemaju u svojoj ponudi polise čije su premije veće od 40 hiljada evra. To je mala suma osiguranja, ako se zna da aranžman za putnike na samo jednoj čarter liniji košta više od sto hiljada evra.

Saša Zarić iz agencije “Ponte” smatra da je od zarade btnije to da se putnici vraćaju. Juta najavljuje formiranje Zajedničkog garancijskog fonda iz koga bi se namirivali oštećeni putnici koji su svoja prava dokazali preko Arbitražnog suda Jute.

Taj fond će agencije solidarno puniti, a u Juti očekuju da će se u korist fonda i osiguravajuće kuće odreći dela novca od nerealizovanih premija osiguranja.

Be the first to comment

Leave a Reply