O dolasku “Sogasa” u Srbiju na Forumu u Sankt Peterburgu

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je  da će detelji zajedničkih poslova te državne kompanije i ruskog Gasproma biti precizirani 17. juna na Ekonomskom forumu u San Peterburgu. Tada bi trebalo da se razgovara i o dolasku Gasprombanke na srpsko tržište i osnivanju zajedničke osiguravajuće kompanije Srbijagasa i Sogasa, ćerke-firme kompanije Gasprom, rekao je Bajatović agenciji Beta u Kanu, gde prisustvuje zasedanju Evropskog biznis kongresa .

Kako je istakao direktor srpske gasne kompanije, “dogovoreno je da se pre Foruma u San Peterburgu ne iznose detalji poslova”. Bajatović je kazao je da je u Kanu sa predsednikom Uprave Gasporma Aleksejem Milerom razgovarao o realizaciji projekta podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i izgradnji gasovoda Južni tok.

Srbijagas i Gasprom su formirali zajedničko preduzeće za skladište gasa u Banatskom Dvoru, ali ta firma još nije preuzela upravljanje skladištem. U zajedičkoj kompaniji Gasprom ima 51 odsto vlasništva.

Prema ranijim infomacijama, dolazak Gasprom banke i Sogasa na srpsko tržište povezivan je sa finansiranjem izgradnje dela Južnog toka kroz Srbiju.

Gasprom i Srbijagas su za izgradnju deonice gasovoda Južni tok kroz Srbiju osnovali i zajedničko preduzeće, u kojem ruska kompanija ima 51 odsto udela.

Ruska državna kompanija Gasprom je u Srbiji, preko ćerke-firme Gaspromnjefta vlasnik i većinskog udela od 51 odsto u Naftnoj industriji Srbije (NIS).

Budući magistralni gasovod Južni tok, zajednički projekat Gasproma i italijanskog Enija, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije do drugih evropskih zemalja.

 

Be the first to comment

Leave a Reply