Odgovorni iz “Dunav osiguranja” brane se sa slobode

Dunav osiguranje

Specijalni sud u Beogradu ukinuo je pritvor za petoro odgovornih lica u kompaniji “Dunav osiguranje”, koji su uhapšeni u antikorupcijskoj akciji policije “Rezač” krajem prošle godine i oni će se u daljem toku postupka braniti sa slobode.

Sudija za prethodni postupak doneo je u utorak rešenje kojim je ukinuo pritvor prema Milenki Jezdimirović, Milici Dević, Rajku Tepavcu i Ljubodragu Markoviću jer su ispitani svi relevantni svedoci, rekla je Tanjugu portparolka suda Tanja Koljenšić.

Iz istog razloga, kako je dodala, Stefanu Miskovskom pritvor je ukinut 22. januara.

Pritvor im je, kako je dodala, određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni u slučaju boravka na slobodi ometati krivični postupak uticanjem na svedoke.

Protiv njih istragu vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Prema navodima krivične prijave, sumnja se da su od januara 2010. do 15. decembra 2012. godine protivno odredbama Zakona o osiguranju i Pravilniku o uslovima i načinu deponovanja i ulaganja sredstava, uložili sredstva u kupovinu korporativnih obveznica, čiji su izdavaoci bile privatne kompanije.

To su, kako se dodaje, uradili bez instrumenata za obezbeđenje povraćaja uloženih sredstava.

Na taj način su pribavili protivpravnu imovinsku korist drugim pravim licima i to “MB Pelikan” Niš, “W.E.G. Tehnology” Beograd, “Europolis 011” Beograd, “Vitro grup” Beograd i “Mega-projekt” Pančevo u ukupnom iznosu od 305.057.236,38 dinara, koja nisu vratila uložena sredstva niti je bilo moguća njihova prinudna naplata.

Izvor: Tanjug