Osiguranje u Srbiji u 2010. godini

Beograd

Prema najnovijoj analizi Centra za unapredjenje osiguranja, na osnovu podataka iz Narodne Banke Srbije, ukupno ostvarena premija na tržištu osiguranja u Srbiji za 2010. godinu iznosi oko 56,5 milijardi dinara ili približno 536 miliona evra, što predstavlja povećanje od 5,58 odsto u odnosu na 2009. godinu i tada ostvarenih 53,5 milijardi dinara. Najveći rast ostvaren je u sektoru životnog osiguranja od čak 18,67 odsto više nego 2009.godine.

–          Veoma interesantna godina u osiguranju je za nama. U godini velike krize koja je pogodila čitav svet, samim tim i srpsku ekonomiju, srpsko tržište osiguranja beleži rast, ocenjuje Miodrag Stanić iz Centra za unapredjenje osiguranja.

Ustaljeni raspored prve tri najveće osiguravajuće kompanije, promenjen je u poslednjem kvartalu 2010. godine. Dunav osiguranje, uprkos blagom padu premije i dalje stabilno zauzima lidersku poziciju sa približno 26 odsto udela na ukupnom tržištu osiguranja i 14,6 milijardi dinara premije.

Delta Generali osiguranje, impresivnim rastom od čak 11,6 odsto u odnosu na 2009. godinu, uspelo je da pretekne DDOR i zauzme drugo mesto na tržištu osiguranja u Srbiji, sa 10,46 milijardi dinara fakturisane premije.

Delta Generali od svih osiguravajućih kompanija na tržištu osiguranja u Srbiji, beleži i najveći porast tržišnog učešća koje na kraju 2010. godine iznosi 18,51 odsto. Sada možemo reci da je pad DDOR-a doprineo ovakvom stanju. Njihov gubitak premije iznosi preko 713 miliona dinara ili u procentima 6,4 odsto u odnosu na prošlu godinu, što je svakako Delta Generali najviše iskoristila.

Struktura osiguranja nam pokazuje da je obavezno osiguranje od autoodgovornosti i dalje, nažalost, najprisutnije i ima najveće učešće u ukupnoj premiji od 33,3 odsto, što je dobar pokazatelj da se svest naših građana o osiguranju nije mnogo promenilo. Delta Generali približila se u ovoj vrsti osiguranja Dunavu, i dalje lideru, sa porastom premije od čak 20 odsto ili oko 588 miliona RSD.

Životno osiguranje beleži najveći rast od čak 18,67 odsto više nego 2009.godine, što je delom posledica inflacije, koja gledano kroz kretanje kursa eura iznosi oko 10 odsto. Kursne razlike su nominalno uticale na ovaj veliki rast u segmentu životnog osiguranja, te je realan rast u nivou od 8,7 odsto u odnosu na 2009.godinu. Po informacijama koje nam dolaze iz osiguravajućih kompanija, veliki je broj klijenata koji su raskinuli ugovore o životnom osiguranju, zbog opšteg ekonomskog stanja u državi, objašnjava Stanić.

Zanimljivo je primetiti da je liderska pozicija Delta Generali osiguranja u okviru životnih osiguranja dovedena u pitanje, s obzirom da Wiener Stadtische osiguranje ostvaruje skoro isti iznos premije kao i Delta, tj. razlika koja je u 2009. godini iznosila oko 80,6 miliona dinara, sada je smanjena na samo 4,4 miliona, tako da ostaje da vidimo hoće li Wiener u narednom periodu uspeti da povrati lidersku poziciju u segmentu životnog osiguranja, zaključio je Miodrag Stanić.

Be the first to comment

Leave a Reply