Ovo su najbezbedniji automobili

Ovo su najbezbedniji automobili

Američke osiguravajuće kuće su objavile tradicionalnu listu najbezbednijih autmobila. Japanske marke automobila, prema mišljenju osiguravajućih kuća, dominiraju na listi najbezbednijih modela vozila za 2016. godinu, saopštio je američki Osiguravajući institut za bezbednost autoputeva.
Institut navodi da se na listi najbezbednijih automobila za 2016. nalazi 48 modela vozila u odnosu na 33 iz prethodne godine.
bezbednost-automobila“Toyota”, “Honda” i “Subaru” imaju najviše modela među “pobednicima” – ukupno 23, a “Folksvagen” i njegova filijala “Audi”, imaju sedam automobila na listi.
“Volvo”, “Hyundai” i “Mazda” takođe imaju više od jednog modela na listi, a američki model koji se našao među najbezbednijima je “krajsler 200”.
americki-osiguravajuci-institut-za-bezbednostDa bi bila rangirana kao najbezbednija, vozila moraju da osvoje maksimum poena u svih pet takozvanih kreš-testova (crash) koje sprovodi Institut. Predsednik Instituta Adrijan Lund izjavio je da su testovi pooštreni da bi se priznao napredak koji neki proizvođači automobila ostvaruju, kao i da bi se drugi proizvođači ohrabrili da slede njihov primer.
Jedini mali automobil koji se našao na listi je “Toyotin” kompaktni model “sajen iA”, koji košta 16.000 dolara.