PEKING, LONDON – Kineska državna komisija za stranu valutu upozorila je da tekuća globalna finansijska kriza može prerasti u valutnu krizu “u kojoj neće biti pobednika” i ukazala da Peking mora imati kontrolu nad daljim jačanjem domaće valute, juana.

Juan je od avgusta ojačao oko dva odsto prema američkom takmacu, a sinoć se u zaključnoj trgovini na najvećoj kineskoj deviznoj berzi, u Šangaju, menjao po kursu od 6,6677 za dolar.
LONDON – Evropske efektne berze su negativno reagovale na izveštaj da su cene kuća u Velikoj Britaniji opale na najniži nivo tokom proteklih 16 meseci, prenosi Blumberg.
Ta vest je direktno podstakla pad svodnog indeksa velikih evropskih preduzeća Stoks Evropa 600 za 0,6 odsto u početnoj trgovini.
Sva tri vodeća nacionalna indeksa akcija u Evropi – britanski FTSE 100, nemački DAKS i francuski CAC-40 – takođe su bili u padu i oslabili su, u odnosu na jučerašnji zaključni nivo, za oko 0,72 do 1,04 odsto.
NjUJORK/LONDON – Sirova nafta je na berzi u Njujorku pojeftinila na nešto iznad 81 dolara za barel, usled nesigurnosti oko planova američke Uprave federalnih rezervi za ubrzavanje privrednog oporavka i očekivanja da će Organizacija zemalja izvoznica nafte zadržati proizvodnju na sadašnjem nivou.
Cena američke “lake” nafte za terminsku isporuku u novembru je danas na Njujorškoj robnoj berzi pala za 83 centa na 81,38 dolara za barel, dok je istovremeno evropska “brent” nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 76 centi na 82,96 dolara za barel.
SOFIJA – Izvoz Bugarske u zemlje Evropske unije povećan je za 20,2 odsto u prvom polugođu 2010. godine u odnosu na isti period lane, dok je od zemalja van EU Srbija među najvećim njenim trgovinskim partnerima, saopštio je Nacionalni statistički institut.
Bugarski izvoz u Srbiju povećan je za 74,3 odsto u prvom polugođu u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iz Srbije povećan za 50,5 procenata, pokazali su rezultati istraživanja.
BRISEL – Evropska unija je minimizirala izglede za produženje roka otplate zajmova za spasavanje Grčke, ukazavši da se to pitanje ne razmatra.
Evropska komisija, izvršno telo EU, je saopštila da bi Grčka trebalo da bude u stanju da na tržištu finansira svoje potrebe za pozajmicama od 2012, kada ističe paket za njeno spasavanje koji su joj zajednički odobrili EU i Međunarodni monetarni fond .
ATINA – Grčka je pribavila 1,17 milijardi evra (1,63 milijarde dolara), prodajom 26-nedeljnih vladinih obveznica čija je potražnja bila veća od planirane, uz smanjene troškove pozajmljivanja.
Zainteresovanost za prodaju obveznica, planiranu u vrednosti od 900 miliona evra, bila je 4,22 puta veća, što je rezultiralo padom prinosa na 4,54 odsto, sa 4,82 odsto na sličnoj aukciji od 14. septembra, saopštila je grčka Agencija za upravljanje javnim dugom.
PEKING – Kina bi već sledećih godina mogla preteći Japan i zauzeti drugo mesto na svetu, posle SAD, ne samo po nominalnoj vrednosti bruto domaćeg proizvoda, već i po isto tako značajnom makroekonomskom pokazatelju – blagostanju stanovništva, navedeno je u izveštaju banke “Kredi Svis” o globalnom bogatstvu.
Banka prognozira da će se bogatstvo stanovnika Kine više nego udvostručiti do 2015. godine – na 35 biliona (hiljada milijardi) dolara, sa 16,5 biliona dolara u 2010.
VARŠAVA – Poljska komisija za finansijski nadzor odobrila je delimičnu privatizaciju Varšavske berze.
Komisija za nadzor nad finansijskim tržištem saopštila je da je saglasna sa detaljima koje je predložila Berza u vezi sa planiranom prodajom gotovo 27 miliona njenih akcija.
MINHEN – Ekološka katastrofa u Mađarskoj može da donese ozbiljne gubitke minhenskom koncernu “Alianc”, evropskom lideru na sektoru osiguranja, koji je po prvi put u svojoj istoriji suočen sa osiguravajućim slučajem takvih razmera.
Predstavnik “Alianca” je potvrdio da je filijala mađarske kompanije MAL (Mađar Aluminium), fabrika za preradu glinice, u kojoj je zbog pucanja brane sa otpadom došlo do izlivanja oko milion kubnih metrara toksičnih materija, osigurana kod tog nemačkog koncerna.
LjUBLjANA – Upravni odbor slovenačkog “Merkatora” odobrio je planiranu prodaju 10,75 odsto udela u kompaniji, u vlasništvu Nove ljubljanske banke, mađarskoj privatnoj kompaniji “Mid Europa Partners”, sa obrazloženjem da je to u interesu kompanije, jer će stabilizovati njenu vlasničku strukturu.
KAIRO – Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je revidirala naviše prognozu rasta tražnje nafte u ovoj i idućoj godini, ukazavši da kineska “pregrejana” ekonomija ostaje glavni pokretač potrošnje energenata u svetu, koji još uvek nastoji da se izvuče iz najdublje recesije za više decenija.
Prema projekciji OPEK-a, svetska tražnja nafte će dostići 85,59 miliona barela dnevno u 2010. i 86,64 miliona barela dnevno u 2011, što je za obe godine povećanje prognoze za 80.000 barela dnevno.
PARIZ – Grupa “Er Frans-KLM” je udružila snage sa evropskim najvećim avioprevoznicima, kako bi zajedno iznudili akciju Evropske unije, kojom bi se usporio prekogranični prodor emiratskih i drugih bliskoistočnih prevoznika, upozoravajući da je ugrožen status čitavog regiona kao velikog saobraćajnog čvora.
Izvršni direktor “Er Fransa-KLM” Pjer Anri Gurgaon je rekao da se Evropa nalazi na raskrsnici puteva međunarodnog avionskog prevoza i da se ta njena uloga mora vrednovati i braniti.
ŠANGAJ – Američki “Dženeral motors” je saopštio da je septembarska prodaja njegovih vozila u Kini, najvećem svetskom tržištu automobila, bila usporena – prodato je oko 208.000 automobila, 15 odsto više nego u istom mesecu minule godine.
GM je u avgustu u Kini zabeležio rast porodaje od 19 odsto, a u julu od 22 procenta, prenele su danas agencije, navodeći da su ukupne isporuke najvećeg američkog proizvođača vozila u Kini od januara do septembra skočile 37,4 odsto u odnosu na isti lanjski period, na rekordnih 1,78 miliona vozila.
FRANKFURT – Veliki nemački proizvođač automobilskih guma “Kontinental” je najavio da će naredne godine podići cenu pneumatika u proseku za pet odsto zbog rekordno visoke cene kaučuka.
“Kontinental”, najveći evropski distributer gume i pneumatika, je objasnio da je cena prirodnog kaučuka, s više od tri dolara po kilogramu, na istorijski visokom nivou.
NjUJORK – Akcije američkog kompjuterskog giganta IBM-a su sinoć na berzi u Njujorku porasle na novu rekordnu vrednost od 139,88 dolara, da bi trgovanje završile na iznosu od 139,66 dolara, ili 81 cent više nego prethodnog dana.
Radi poređenja, prethodni rekord za cene IBM-ovih akcija od 139,19 dolara je postignut 13. jula 1999. godine, u vreme “informatičkog buma”, prenela je agencija AP.

Be the first to comment

Leave a Reply