Potrošeno 90 milijardi dolara zbog prirodnih katastrofa u 2015.

U svetu je u 2015., potrošeno oko 90 milijardi dolara za saniranje posledica od prirodnih katastrofa, što je najniža suma od 2009. godine, saopštila je u ponedjeljak , 4. januara, nemačka osiguravajuća grupa Minhen Re u svom godišnjem izveštaju.

Centrala kompanije Minhen RE
Centrala kompanije Minhen RE

MunichReMnoge tropske oluje prošle godine su pogodile slabo naseljena područja dok je klimatski fenomen El Ninjo na Severnom Atalntiku služio kao “brana” za velike oluje, navodi se u izveštaju nemačke grupe koja je od navedenih 90 milijardi dolara dala 27 milijardi dolara za saniranje štete.

munich-re-2015Najskuplja i najsmrtonosnija prirodna katastrofa je bio zemljotres u Nepalu u aprilu 2015. godine. U tom potresu je poginulo 9.000 ljudi a šteta je procenjena na 4,8 milijardi dolara.

prirodne-katastrofe-munich-reNajmanje 23.000 osoba stradalo je u prirodnim kastastrofama tokom prošle godine, što je znatno veći broj u odnosu na 2014. kada je bilo 7.700 žrtava, ali mnogo manje od proseka u poslednjih 30 godina.

munich2

REOSIGURANJE

Reosiguranje je zasebna delatnost osiguranja koja se ostvaruje tako što osiguravač prenosi na reosiguravača deo rizika koji je prethodno preuzeo u osiguranje i za uzvrat plaća reosiguravaču premiju reosiguranja. Reosiguravač može deo rizika preuzetih od osiguravača dalje preneti na drugog reosiguravača (retrocesija), ovaj pak na trećega itd. Na taj način provodi se potrebna homogenizacija i disperzija rizika koja omogućuje stabilno funkcioniranje celog sistema i za slučaj nastanka katastrofalnih šteta. Reosiguranje se uspostavlja zaključivanjem ugovora. Društvo za osiguranje obavezno je da višak rizika koji prelazi njegovu sposobnost nošenja rizika za sopstveni račun podmiriti reosiguranjem kod društava koja obavljaju poslove aktivnih reosiguranja u zemlji ili u inostranstvu.