Prirodne nepogode navele građane da razmišljaju o osiguranju

Zbog učestalih elementarnih nepogoda, neke osiguravajuće kuće, prema prvim procenama, moraće ove godine da isplate i do pet puta više novca za odštete nego prošle. I pored velikih poplava, samo 10 odsto poljoprivrednika osigurava imovinu.
Iako kultura osiguranja kod nas nije na visokom nivou, ima osiguravajućih kuća koje će prema prvim procenama, zbog učestalih elementarnih nepogoda ove godine, isplatiti i do pet puta više novca za odštete nego prošle godine.
Poplavljeno je gotovo pola miliona hektara obradivih površina, a samo 10 odsto poljoprivrednika osigurava imovinu.
A od početka godina bilo je više padavina nego u prethodne tri. Rečice kojih ni nema na geografskim kartama pretvarale su se u bujice, pa je tako bilo poplava i u Sjeničkom kraju, na hiljadu metara nadmorske visine.
Ipak u ponudi osiguravajućih kuća, poplava nije u osnovnom paketu osiguranja imovine, koji pokriva štete od groma, oluje, grada, pa čak i pada aviona.
Na osnovu do sada pristiglih zahteva, u kompaniji čiju polisu ima polovina osiguranih poljoprivrednika procenjuju da će isplatiti 300 miliona dinara odštete.
Rade Badža iz “Dunav osiguranja” rekao je da društva za osiguranje imaju direktan interes da ulažu u sredstva u protivgradnu zaštitu i u poboljšanje odvodnih kanala.
S obzirom na finansijsku snagu sektora osiguranja i obostrani interes da do štete ne dođe, za Hidrometerološki zavod to je prilika da reši problem kupovine protivgradnih raketa.
Sa idejom da je bolje sprečiti, od ovog meseca, radi i “Meteo unika”, besplatni servis obaveštavanja o nepogodama, dva sata pre njihovog nastupanja, SMS porukom koju dobijaju klijenti tog osiguranja.
Zoran Višnjić iz “Unika” rekao je da ako se očekuje grad ili olujni vetar, možete da zatvorite prozor, obavestite komšije ili odložite put koji ste planirali.
Osnovni paket osiguranja, za imovinu vrednu oko 50.000 evra, godišnje u proseku košta 90 evra, a za dodatni rizik od poplave potrebno je izdvojiti još oko 30 evra. Ako je reč o području sklonom poplavama, taj dodatak može biti i pet puta veći.
Zoran Petrović iz “Viner štediše” osiguranja rekao je da kultura osiguranja raste, a svest o osiguranju u gradskim područjima je znatno viša.
Ovog varljivog leta poljoprivrednici kod nas, prvi u regionu na raspolaganju imaju i osiguranje kukuruza od suše. Kupovinu te kao i ostalih polisa osiguranja životinja i useva, Ministarstvo poljoprivrede dotira sa 40 odsto.

Be the first to comment

Leave a Reply