Prvo zakon pa kupovina stanova

Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) pozdravila je inicijativu da se omogući kupovina stanova i drugih nepokretnosti na lizing, napominjući da su za to na prvom mesetu neophodne izmene Zakona o finansijskom lizingu. ALCS je kao ohrabrujuću ocenio vest da je Ministarstvo ekonomije zatražilo od Ministarstva finansija da predloži odgovarajuće zakonske akte kojima će biti omogućena kupovina stanova na lizing.
Kako bi se taj predlog brzo i efikasno sproveo, ALCS navodi da je u prvom redu neophodno izmeniti Zakon o finansijskom lizingu koji Članom 4 predviđa da predmet finansiranja može biti samo “pokretna nepotrošna stvar”.
Takođe, pošto bi lizing opcija uticala na širenje ponude i tako unela dodatnu konkurentnost bankarskim kreditima, neophodno je da lizing naknada kao finansijska usluga bude oslobođena poreza na dodatu vrednost. Zemlje u okruženju su to već učinile, Slovenija pre tri godine a Hrvatska od početka ove, podseća ALCS, koji okuplja svih 17 lizing kompanija koje posluju na tržištu Srbije.
Udruženje navodi i da bi nabavku nepokretnosti na lizing pratio rast investicija u građevinarstvo, što bi pružilo mogućnost za brži izlazak iz krize građevinske i pratećih industrija. ALCS je inicijative za izmene zakona već podnela Ministarstvu finansija i Ministarstvu ekonomije, kao i Vladi kroz projekat SRP.
Asocijacija lizing kompanija Srbije, koja je osnovana 2004, saopštila je i da je od početka rada prve lizing kompanije u Srbiji 2003. godine lizingom finansirana nabavka osnovnih sredstava u vrednosti većoj od tri milijarde evra.

Be the first to comment

Leave a Reply