Putno osiguranje menja zdravstvenu knjižicu?

Kupovina zdravstveno-putnih polisa u poslednjih pet godina raste, pa je učešće te vrste osiguranja dostiglo dvocifren procenat u ukupnom osiguranju kod nas. To pokazuje da jača svest građana o potrebi osiguranja pri odlasku u inostranstvo. Iako u Narodnoj banci koja nadzire rad osiguravajućih kuća kažu da su retke pritužbe na tretman osiguranika, neka od tih iskustava nameću pitanje – od čega zavisi kakvu zdravstvenu uslugu dobija vlasnik polise?

Osigurani kod različitih kompanija, Gorica i Ljubomir povređeni su u istoj saobraćajnoj nesreći u kojoj su učestvovala četiri automobila u blizini Paralije. Oboje su se oporavljali u kraljevačkoj bolnici – on je operisan u Grčkoj – a njen slučaj se zakomplikovao.

Pripremile Olivera Petrović Stojančić i Vera Aksentijević
“Četiri dana sam bila u bolnici u Kateriniju, dva dana sam bila na programu ali skidana sa programa zato što moje osiguranje nije želelo da plati moju operaciju”, kaže Gorica Vlajković.putno-osiguranje

Ljubomir Gašović nije imao nikakvih problema sa Dunav osiguranjem.

“Vrednost polise bila je 35.000 evra, šta god treba da se uradi da se uradi”, kaže Gašović.

Ljubomiru je bila povređena jetra, a Gorica je imala prelom butne kosti. Po mišljenju hirurga u Kraljevu, obe operacije bile su hitne.

“Zašto tamo nije operisana to ja ne mogu da vam kažem. Ali je činjenica da je došla u našu ustanovu bez ikakve medicinske dokumentacije, bez ikakvog snimka, bez otpusne liste”, kaže Dragiša Kostić, načelnik Ortopedije u kraljevačkoj bolnici.

U osiguranju tvrde da je njihova klijentkinja zbrinuta u skladu sa polisom, koja je takođe imala pokriće od 35.000 evra.

“Sve odluke o tretmanu koji treba da primi i kako da primi, donosi lekar koji je bio zadužen za nju u tom smislu Đenerali osiguranje Srbija ni u jednom trenutku kod porodice Vlajković niti kod bilo kog osiguranika, ne utiče, niti ima pravo da utiče, na lekarski odnosno medicinski tretman koji će osiguranik primiti”, kaže predstavnica Đenerali osiguranja.

O stanju povređene postoji izveštaj doktora iz bolnice u Kateriniju, u koji smo imali uvid.

Saobracajna-autobuska-nesreca-u-grckoj“Dopis u kome on kaže da takva vrsta preloma uvek mora da se operiše ali da operacija nije hitna, da je odloživa i da može da se uradi kada zdravstveno stanje klijenta to bude dozvoljavalo”, kaže predstavnica Đenerali osiguranja.

Ipak, u dopisu piše – prelomi ove kosti smatraju se hitnim medicinskim slučajevima pa pacijentkinja mora biti operisana što je pre moguće, ako njeno medicinsko stanje to dozvoljava.

U osiguravajućoj kući tvrde da otpusna lista postoji, ali nam nije data na uvid zbog zaštite podataka o klijentkinji. Samo otpremni

ca o transportu za Srbiju. U Narodnoj banci Srbije kažu da takvo osiguranje pokriva sve hitne medicinske zahvate.

Simanovci, 22. decembra 2013.- Lancani sudar. Saobracaj na autoputu u blizini naplatne rampe kod Simanovaca, zbog dva lancana sudara u kojima su dve osobe jutros poginule, jos nije uspostavljen, ali se situacija rasciscava, izjavio je Tanjugu nacelnik Odeljenja za kontrolu Vatrogasno spasilacke jedinice Vlada Plemic. Prvi lancani sudar dogodio se oko dva kilometra pre rampe u Simanovcima, a drugi oko 200 metara prema Pecincima.Lancani sudari dogodili su se zbog guste magle, a u njima je ucestvovalo 38 vozila, rekao je Plemic i dodao da je medju 20 povredjenih, dvoje ljudi zadobilo teze povrede. FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC /nr

“Društvo za osiguranje i asistentska kuća ne mogu da odbiju bilo koji zahtev, bilo koju hiruršku intervenciju, zahvat koji je neophodan da bi se očuvalo zdravlje osiguranika”, kaže Nikola Rodić iz Sektora NBS za nadzor osiguranja.

Nezadovoljni vlasnici zdravstveno-putnih polisa najčešće se žale osiguravajućoj kući i udruženjima potrošača. Ove godine bilo je 14 žalbi poslatih Narodnoj banci. Među njima nije ovaj slučaj.