Rajfajzen: Banka je stabilna

Austrijska banka „Rajfajzen internešenel” i njena matična kompanija „Rajfajzen centralbank” nastoje da smire tržište uzburkano glasovima o mogućoj integraciji.
Ranije ove nedelje dve kompanije su objavile da “bliže razmatraju” integraciju kao jednu od strateških mogućnosti. Banke su poručile da bi im integracija ojačala poslovanje i da nije razmatrana zbog finansijske neminovnosti.


Bankarski holding „Rajfajzen internešenel”, koji je 70 odsto u vlasništvu „Rajfajzen centralbanka”, posluje u 17 zemalja centralne i istočne Evrope uključujući Srbiju.
Direktor „Rajfajzen centralbanka” Valter Rotenštajner je odbacio spekulacije da se o ujedinjenju razmišlja zbog bojazni oko visine kapitala, dok je direktor „Rajfajzen inetrnešenela” Herbert Štepic kazao da bi potencijalna integracija donela smanjenje paralelnih struktura i dalje poboljšanje uprave.
On i Rotenštajner su se složili da bi rezultat integracije bio i bolji pristup tržištima kapitala dodajući da bi ujedinjenim nastala univerzalana banka koja posluje u 18 zemalja sa oko 15 miliona klijenata.
Prošle godine konsolidovani profit „Rajfajzen internešenela” spustio se na 212 miliona evra sa 982 miliona u 2008. dok je „Rajfajzen centralbanka” grupa imala konsolidovani profit po oporezivanju od 433 miliona prema 48 miliona u 2008.

Be the first to comment

Leave a Reply