Rizik posla bitan za osiguranje, ne za platu

Kada bi se plata delila po stepenu rizika koji posao nosi, standard nekih radnika bio bi sasvim drugačiji nego što je sada.

Ukoliko bi zidar rešio, a standard mu dozvolio, životno da se osigura, svaka rata bila bi mu i 15 odsto veća nego kancelarijskom službeniku. Zidar u proseku zaradi 28.000 dinara, a bankarski službenik najmanje 60.000 dinara.

A obračun osiguranja zidara izgledao bi ovako: svake godine davao bi 1.150 evra. Bankarski službenik bi, pak, davao po 1.000 evra. Posle, na primer, dve decenije, zidar bi osiguranju dao 3.000 evra više. A osigurana suma i za njega i za službenika bila bi ista – 21.000 evra.
Radnik koji radi na poslovima obezbeđenja, po parametrima osiguravajućih kuća, između ostalih, imao bi mnog veću platu od sadašnjih  17.000 dinara, što je dva i po puta manje od zvaničnog proseka.

“Rizičan posao obavljaju pripadnici vojnih snaga, ali ne oni koji rade u administraciji”, objašnjavaju u jednoj osiguravajućoj kući. “Na vrhu liste su svi koji rade sa lako zapaljivim i eksplozivnim materijama, padobranci, piloti, rudari. Rizik, ali nešto manji, nosi i posao profesionalnog vozača, građevinara, vatrogasca, kao i policajca.”

Sindikati policije više su puta upozoravali da prosek u njihovoj službi diže upravo administracija. Rudari, s druge strane beže proseku. Oni primaju oko 68.000 dinara. Piloti u civilnom saobraćaju su među retkima čiji j rizik na poslu adekvatno nagrađen, sa oko 300.000 dinara mesečno.
Kancelarijski sto i stolica skoro su siguran znak da profesija ne spada u rizične. Bez obaveznih doplata osigarnje uplaćuju administativci, bankarski službenici. Opasnost ne vreba, veruju osiguravači, ni frizere, nastavnike, pa ni prodavce.

Ali nije u pitanju samo radno mesto. Osiguravajua društva zanima i čime se njihovi klijenti bave u slobodno vreme. Na procenu rizika može da utiče i hobi. Svakako je rizično za život ako mu je hobi padobranstvo, paraglajding, bandži-džamping, ronjenje, speleologija, auto- trke, moto-trke…
U praksi se, neretko, beleže slučajevi da osiguranici koji se inače bave nerizičnim profesijama, ne dobiju ni dinara odštete pošto su nezgodu „zaradili“ na skijanju, ili u pokušaju amaterskog planinarenja..

Be the first to comment

Leave a Reply