Rodoljub Šabić: Javnost ima pravo na sve informacije o slučaju “dobrovoljnog” osiguranja korisnika Infostana

Rodoljub Sabic poverenik za informacije od javnog znacaja

Šabić: Javnost ima pravo na sve informacije o slučaju “dobrovoljnog” osiguranja korisnika Infostana

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić naložio je JKP “Infostan” da nevladinij organizaciji YUCOM dostavi tražene informacije u vezi sa “dobrovoljnim osiguranjem” koji su nedavno navedeni u računima Infostana.
Na računima Infostana se septembru našla stavka od 200 dinara za “osiguranje domaćinstva”, ali je nakon reakcije javnosti brzo stornirana, a korisnici su dobili nove, ispravljene račune.
Infostan-dopis-yucom yucom-infostan-informacije-od-javnog-znacajaZahtev za YUCOM-a odnosi se na ugovor zaključen između JKP „Infostan” i društva za osiguranje, odnosno akt kojim je ugovoren takav način osiguranja, protokol o načinu rada i sprovođenja usluge osiguranja i saglasnost Saveza nezavisnih organizacija potrošača datu na navedene usluge.
– Javnost ima interes i pravo da zna da li javno preduzeće posluje u skladu sa zakonom. U konkretnom slučaju taj interes je dodatno pojačan jer se radi o “pravnom poslu” koji je poslužio kao “osnov” za nezakonitu obradu ličnih podataka izuzetno velikog broja građana, korisnika usluga Infostana – kaže poverenik Šabić.
Poverenika je podneo i zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv odgovornih lica, direktora i Infostana i osiguranja.
infostan_generali-osiguranjeTakođe, Šabić je ocenio da je pravno neprihvatljivo pozivanje Infostana na to da je Ugovorom zaključenim između JKP „Infostan” i Generali osiguranje Srbija a.d.o. predviđena obaveza čuvanja poslovne tajne, pa JKP „Infostan” ne može iste biti oslobođeno bez pisane saglasnosti druge ugovorne strane.
– Nikakvim odredbama poslovnih ugovora se ne može uslovljavati ili suspendovati primena zakona, a Infostan u konkretnom slučaju nije dokazao, odnosno nije ni mogao dokazati da su ispunjeni zakonski uslovi za ograničenje prava javnosti – zaključuje poverenik.
Generali_Osiguranje_Infostan